Els baixistes acumulen 1.700 milions apostats contra la banca abans dels seus resultats

La major pressió la pateix Popular, on els baixistes controlen el 8,78% del capital

Per

Bolsamania | 24 gen, 2017

Els baixistes mouen fitxa abans de la temporada de resultats. Especialment, modifiquen les seves apostes en el sector financer, vigilat amb lupa pel complex escenari pel qual travessen i el cop recent de la sentència de les clàusules solc. La pressió va des del 0,51% del capital a Santander fins al 8,78% en Banc Popular.

El consens d'analistes de FactSet anticipa un benefici conjunt de 10.274 milions d'euros, amb totes les entitats presentant guanys excepte Popular. No obstant això, en l'entitat que presidirà Emilio Saracho des del 20 de febrer -si com s'espera la junta aprova el seu nomenament- els baixistes han alleujat la pressió per primera vegada des d'octubre. Des de llavors, en totes les actualitzacions que realitzada cada dues setmanes la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'agregat de posicions curtes havia augmentat fins al rècord del 9,52% del capital del 6 de gener. La reducció del percentatge fins al 8,78% redueix el valor de les accions que tenen apostades contra el valor fins als 353 milions d'euros.

L'entitat presentarà els seus resultats anuals el 3 de febrer, dia en el qual s'espera que anunciï unes pèrdues de 2.544 milions d'euros, segons el consens d'analistes que segueix FactSet, enfront dels beneficis de 105 milions que va generar en 2015.

Així, el banc tancarà la bateria de xifres del sector financer que inicia aquest dimecres Banco Santander, amb previsions per part dels experts que millori el seu benefici gairebé un 2% fins als 6.072 milions d'euros. Els baixistes, en aquest cas, han mantingut constant la seva aposta contra les accions de l'entitat que presideix Ana Patrícia Botín en el 0,51% del capital, la qual cosa equival a 378 milions.

Aquesta setmana, presentaran també els seus comptes Bankinter i Sabadell, que ho faran el dijous i el divendres respectivament. Dues històries molt diferents. En el primer cas, els experts anticipen un benefici net de 475 milions d'euros, un 26% més que en 2015. Els baixistes han mogut fitxa per reduir la pressió des del 0,9% al 0,69%, la qual cosa suposa prop de 46 milions d'euros.

Per la seva banda, Sabadell, després d'un any en el qual ha sofert el Brexit per la compra anterior de TSB, presentarà un benefici de 758 milions si es compleixen les previsions del consens. Una xifra que implica un increment del 7%, encara que cal tenir en compte que aquests resultats es veuen afectats per la suma del generat per l'entitat britànica. Els 'curts' han endurit la seva aposta, en passar 1,63% a l'1,87%. És a dir, 137 milions.

Encara que l'increment de posicions curtes entre la banca més destacat és el que es produeix en BBVA, que se situa en màxims des de 2010. En concret, l'1,03% del capital -uns 416 milions d'euros- està apostat contra el valor, una desena més que dues setmanes abans i coincidint amb l'increment de la posició de BlackRock en l'accionariat des del 5% al 5,7% amb la finalitat de poder fer un préstec als hedge funds per a les seves posicions curtes. En aquest cas, el mercat projecta que el banc que presideix Francisco González present l'1 de febrer un benefici de 3.488 milions d'euros en 2016, un 32% més que l'exercici anterior malgrat la incertesa a Turquia i el desplomi recent del pes mexicà.

Un dia abans que BBVA s'enfrontarà al mercat Bankia, amb un benefici esperat de 851 milions, un 18% menys que en 2015. No obstant això, en aquest cas els baixistes baixen la pressió des de l'1,65% del capital fins a l'1,63%, aposta valorada en 179 milions. Els 'curts' també han disminuït la seva aposta contra CaixaBank, des del 0,99% fins al 0,88% -173 milions-, mentre els analistes projecten un augment del benefici del 43% fins als 1.163 milions d'euros.

Fora de l'IBEX-35, les posicions curtes han augmentat des de l'1,2% fins a l'1,23% en Liberbank, la qual cosa suposa una aposta d'11 milions d'euros. El consens d'analistes de FactSet espera que el banc publiqui al febrer un benefici de 98,4 milions d'euros, un 24% menys que l'any anterior.

Posicions curtes a la banca. Font: CNMV, InfoBolsa i elaboració pròpia

Últimas noticias