L'Ibex cau un 1% i lluita per mantenir els 9.600 davant la tensió entre els EUA i Iran

Trump ha ordenat atacs que han posat fi a la vida d'un conegut general iranià

Per

Bolsamania | 03 gen, 2020

Actualitzat : 12:54

L'Ibex i la resta de bosses enfronten aquest divendres el primer risc de l'any 2020 i tornen a les caigudes (Ibex: -1%. 9.639 punts). els Estats Units ha ordenat atacs contra militars iranians i iraquians i ha posat fi a la vida del conegut general iranià Qassen Sleimani, cap de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària d'Iran. També ha mort Abu Mahdí al Muhandis, comandant de la milícia iraquiana. Aquesta situació augmenta de manera exponencial la tensió entre els EUA i Iran. Aquest dijous Trump i el líder suprem iranià, Ali Jamenei, s'enfrontaven en Twitter. Tots dos volen evitar una confrontació armada però, al mateix temps, tots dos van dir que recorreran per força si és necessari.

Una altra implicació d'aquests atacs són les fortes pujades que s'estan veient en el cru avui davant la possibilitat que tot el que està ocorrent amb Iran afecti l'oferta de petroli. El barril Brent puja a aquestes hores un 3%, fins als 68,18 dòlars, mentre que el West Texas suma un altre 3% a dalt, fins als 62,91 dòlars. Per part seva, l'or, actiu refugi per excel·lència, escala fins a màxims de quatre mesos davant aquesta situació.

"L'atenció se centrarà aquest divendres en la reacció del mercat davant l'assassinat d'un important comandant iranià per part dels Estats Units, que ha fet pujar els preus del petroli. En referència a l'ocorregut, el ministre de Relacions Exteriors d'Iran, Mohammad Javad Zarif, va qualificar l'assassinat com 'una escalada extremadament perillosa i insensata' i l'Aiatol·là d'Iran, Ali Khamanei, va advertir de 'severes represàlies'", adverteixen els experts de Danske Bank.

Les caigudes d'aquest divendres en les bosses vénen després de les fortes alces a banda i banda de l'Atlàntic en la primera sessió de l'any aquest dijous. Àsia, no obstant això, ja ho ha fet malament aquesta matinada a mesura que es coneixien els detalls de les tensions geopolítiques entre els EUA i Iran.

D'altra banda, avui els inversors segueixen pendents del comportament de determinats valors, com els bancs, que ahir el van fer molt bé i que avui tornen a caure. Així mateix, prestaran especial atenció a les dades macro. A Espanya s'ha conegut l'atur de desembre, que va baixar en 38.692 persones en 2019, el seu menor descens anual en set any. Alemanya publicarà també la taxa de desocupació del mateix mes al costat de l'IPC de desembre. els EUA donarà a conèixer el ISM manufacturer i les actes de l'última reunió de la Reserva Federal. En aquesta reunió la Fed va enviar un clar senyal sobre la seva intenció de mantenir la seva política de 'esperar i veure', amb 13 de les seves 17 membres apostant per l'absència de canvis en els tipus en 2020, mentre que tres preveuen un augment.

Últimas noticias