El-Erian (Allianz): Hi ha "oportunitats" només per a inversors amb alta tolerància al risc

La caiguda de Wall Street ja ha descomptat una recessió suau pel coronavirus

Per

Bolsamania | 24 mar, 2020

Actualitzat : 13:14

Mohamed El-Erian, assessor econòmic principal d'Allianz, considera que l'enfonsament de les borses mundials suposa una "oportunitat" d'inversió, però només per als inversors amb alta tolerància al risc. El-Erian, que va anticipar de manera correcta la caiguda del mercat a principis de març, és un reconegut expert als Estats Units.

"Per a tots aquells que han romàs a la defensiva i se senten atrets per la volatilitat, estan començant a aparèixer veritables focus de valor, i haurien d'estar analitzant-los", ha comentat El-Erian, exconseller delegat de Pimco (un dels majors inversors del mercat de bons) a CNBC.

No obstant això, ha afegit que, per a la majoria dels inversors, la volatilitat i la incertesa és tan elevada que el millor és mantenir la calma i estar al marge del mercat. En qualsevol cas, el seu consell és analitzar quines companyies poden ser les guanyadores en el "món posterior a la crisi".

En aquest sentit, les empreses que tinguin balanços sòlids i una posició de lideratge als seus mercats respectius "retornaran molt forts", ha afirmat. "Per això dic que hi ha àrees de valor a llarg termini, fins i tot ara, abans de fer la volta. Però cal tenir una capacitat tremenda per suportar la volatilitat", ha advertit.

Els analistes no acaben de posar-se d'acord sobre quin és el millor moment per invertir a llarg termini. La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha pronosticat que l'impacte del coronavirus generarà una recessió "tan greu o més" que la de la crisi de 2008.

Dave Lafferty, estratega en cap de Natixis IM, afirma que el problema és que el rang sobre l'impacte en el PIB de la situació actual és extraordinàriament gran. "Uns pocs canvis en la durada del brot, la grandària de la recuperació i l'èxit de les respostes polítiques poden fer que el panorama passi d'una suau recessió a una severa depressió", argumenta.

I aquesta és la clau. Perquè si es produeix una suau recessió, la caiguda del 37% del Dow Jones des de màxims històrics i del 40% en el cas de l'Ibex des del seu màxim anual ja haurien descomptat el pitjor escenari. Així doncs, invertir ara seria una bona decisió, tot i que durant el mercat baixista de 2007 a 2009 Wall Street va caure un 56%.

En canvi, una depressió econòmica més prolongada seria un esdeveniment l'únic precedent del qual és la Gran Depressió de 1929, que va durar fins a 1932 als Estats Units. L'S&P 500 va caure un 86% en menys de tres anys, i no va recuperar el seu màxim anterior fins a 1954. Aquest no és l'escenari central que contempla el mercat, però si es produís, la inversió en aquests moments no seria l'opció correcta.

"La recessió global és aquí i ara", ha assegurat S&P Global Ratings. "La pandèmia de coronavirus augmenta, i el creixement baixa bruscament en un context de mercats volàtils i creixent estrès creditici", han advertit els seus experts. El seu escenari és una "contracció econòmica severa però de durada relativament curta", encara que el problema és que "els riscos romanen fermament a la baixa".

Últimas noticias