El Banc del Japó finalitza la política de tipus negatius i de control de rendiments dels bons

Es tracta de la primera pujada de tipus al Japó als darrers 17 anys

Per

Bolsamania | 19 mar, 2024

El Banc del Japó (BoJ) ha finalitzat la política de tipus d'interès negatius i de control de la corba de rendiments dels bons. L'organisme ha elevat el preu dels diners des del -0,1% fins a una forquilla del 0%-0,1%. Els tipus es trobaven en negatiu des del 2016 i els interessos no pujaven al Japó des de fa 17 anys. Els moviments s'han situat en línia amb allò que s'esperava.

Per justificar la decisió, el BoJ ha explicat que ha avaluat "el cercle virtuós entre salaris i preus" i ara considera "que està a la vista que l'objectiu d'estabilitat de preus del 2% s'assolirà de manera sostenible i estable".

Per això, ha considerat que "el marc polític de flexibilització monetària quantitativa i qualitativa, amb control de la corba de rendiment i la política de tipus d'interès negatius fins ara, n'han complert les funcions".

En aquest escenari, ha anticipat que "atesa les actuals perspectives d'activitat econòmica i preus, el BoJ preveu que, de moment, es mantindran condicions financeres acomodatícies".

Per exemple, encara que ja no es controlarà la corba de rendiments dels bons, continuarà comprant “la mateixa quantitat” de bons que anteriorment. L'organisme ha precisat que, "en cas d'un ràpid augment de les taxes d'interès a llarg termini, donarà respostes àgils", per exemple, "augmentant la quantitat de compres de bons i fent operacions de compra a taxa fixa".

Un altre dels canvis importants és que el BoJ deixarà comprar fons cotitzats i valors recolzats per hipoteques, i "reduirà gradualment les compres de bons corporatius i deixarà de comprar-los aproximadament d'aquí a un any".

VALORACIÓ DE L'ESCENARI ECONÒMIC

En analitzar l'escenari econòmic, el BoJ ha assenyalat que "l'economia del Japó s'ha recuperat moderadament, encara que en part s'ha observat una certa debilitat. Si s'analitzen les condicions de fons de l'evolució salarial, els beneficis empresarials han continuat millorant i les condicions del mercat laboral han estat ajustades".

També ha indicat que "en aquesta situació, com ho indiquen els resultats de les negociacions salarials anuals de primavera d'aquest any fins avui, és molt probable que els salaris continuïn augmentant de manera constant aquest any, després del ferm augment salarial de l'any passat".

"A més", l'organisme ha afegit que "la informació de les empreses (que es recopila a través de l'oficina central i les sucursals del Banc) suggereix que una àmplia gamma de companyies han mantingut la postura d'augmentar els salaris".

En aquest sentit, el BoJ ha comentat que “els preus dels serveis han seguit augmentant moderadament, en part a causa dels moderats augments salarials observats fins ara”.

Últimas noticias