El Banc de la Reserva Federal d'Austràlia apuja els tipus de manera inesperada

L'organisme eleva el preu del diner 25 punts bàsics, fins al 4,10%

Per

Bolsamania | 06 jun, 2023

El Banc de la Reserva Federal d'Austràlia (RBA) ha elevat els tipus d'interès de manera inesperada a la reunió d'aquest dimarts fins al 4,10% des de l'anterior 3,85%. El mercat esperava que l'organisme monetari mantingués els interessos al 3,85%.

Per justificar la seva decisió, l'RBA ha assenyalat que "la inflació a Austràlia ha superat el punt màxim, però el 7% segueix sent massa alt i passarà un temps abans que torni al rang objectiu. Aquest augment addicional en les taxes d'interès és per brindar més confiança que la inflació tornarà a la meta dins d'un termini raonable".

A més, l'entitat ha comentat que "es manté en alerta davant el risc que les expectatives actuals d'inflació alta contribueixin a més augments tant en els preus com en els salaris, especialment atesa la limitada capacitat disponible a l'economia i la taxa d'atur encara molt baixa. En conseqüència, seguirà parant molta atenció tant a l'evolució dels costos laborals com al comportament de fixació de preus de les empreses”.

En aquest sentit, l'RBA "encara està intentant mantenir l'economia en equilibri a mesura que la inflació torna al rang objectiu del 2-3%, però el camí per aconseguir un aterratge suau continua estret".

Per al banc central, "una font important d'incertesa continua sent la perspectiva del consum de les llars", ja que "la combinació de taxes d'interès més altes i les pressions del cost de vida provoca una desacceleració substancial en la despesa de les llars".

A més, segons l'organisme, "els preus de l'habitatge tornen a pujar i algunes llars tenen reserves d'estalvi substancials, encara que d'altres estan experimentant una dolorosa contracció de les seves finances. També hi ha incerteses respecte a l'economia mundial, que s'espera que creixi a un ritme inferior a la mitjana durant els propers dos anys”.

Per això, l'RBA considera que "és possible que es requereixi un enduriment més gran de la política monetària per garantir que la inflació torni a l'objectiu en un termini raonable, però això dependrà de com evolucionin l'economia i la inflació. La Junta continuarà prestant molta atenció a l'evolució de l'economia mundial, les tendències en la despesa de les llars i les perspectives d'inflació i del mercat laboral. La Junta es manté ferma en la determinació de tornar la inflació a la meta i farà el necessari per aconseguir-ho".

PRIMERES VALORACIONS

"L'RBA havia estat fortament criticat per ser massa lent per detectar l'augment de la inflació observat a finals del 2021 i durant el 2022", explica Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets UK.

"Aquesta crítica sembla haver picat, i ara el gir agressiu en què ens trobem planteja la possibilitat que el banc central pugui compensar en excés en la direcció oposada", afegeix aquest expert.

Segons la seva opinió, l'RBA "corre el risc d'estrènyer massa i pertorbar el mercat de l'habitatge. Dit això, la taxa d'interès a Austràlia es manté molt per sota del seu parell immediat, l'RBNZ de Nova Zelanda, on s'ubica al 5,5%, de manera que l'RBA encara té molt d'espai per posar-se al dia”.

Per part seva, els experts de TD Securities destaquen que l'organisme ha eliminat del seu comunicat "la seva frase clau que 'les expectatives d'inflació a mitjà termini segueixen ben ancorades', cosa que, al nostre parer, indica una línia dura" en la política monetària.

"Esperem una altra pujada de 25 punts bàsics per part de l'RBA, encara que creiem que el banc preferiria tornar a moure's a l'agost després de la publicació de l'IPC oficial del segon trimestre i les previsions salarials actualitzades del personal de l'RBA".

AIXÍ ESTÀ L'ECONOMIA AUSTRALIANA

El banc central australià ha afegit al comunicat que "l'alta inflació dificulta la vida de les persones i perjudica el funcionament de l'economia. Erosiona el valor dels estalvis, malmet els pressupostos familiars, dificulta que les empreses planifiquin i inverteixin i empitjora la desigualtat d'ingressos.I si l'alta inflació s'arrelés en les expectatives de la gent, seria molt costós reduir-la més tard, cosa que implicaria taxes d'interès encara més altes i un augment més gran de la desocupació".

Segons la seva anàlisi, "les dades recents indiquen que els riscos a l'alça per a les perspectives d'inflació s'han incrementat i el Consell ha respost". Perquè “si bé la inflació dels preus dels béns s'està desaccelerant, la inflació dels preus dels serveis continua sent molt alta i està demostrant ser molt persistent a l'exterior”. A més, "els costos laborals unitaris també estan augmentant ràpidament, i el creixement de la productivitat continua sent moderat".

Per a l'RBA, "el creixement de l'economia australiana s'ha alentit i les condicions del mercat laboral s'han relaxat, encara que continuen sent molt estrictes. La taxa d'atur va augmentar lleugerament fins al 3,7% l'abril i el creixement de l'ocupació s'ha moderat. Les empreses informen que l'escassetat de mà d'obra ha disminuït, tot i que les ofertes de feina i els anuncis continuen a nivells molt alts”.

Finalment, l'organisme considera que "el creixement dels salaris ha repuntat en resposta a l'ajustat mercat laboral i l'alta inflació. S'espera que el creixement dels salaris del sector públic augmenti encara més i l'augment anual dels salaris va ser més gran que el de l'any passat". A nivell agregat, el creixement dels salaris continua sent coherent amb la meta d'inflació, sempre que es recuperi el creixement de la productivitat”.

Últimas noticias