Citi anticipa caigudes a les borses si Biden guanya les eleccions pel seu pla d'apujar impostos

El candidat demòcrata lidera lleugerament les enquestes per a arribar a la Casa Blanca

Per

Bolsamania | 24 set, 2020

Les eleccions dels Estats Units són el gran esdeveniment polític de l'any i tindran una gran repercussió en els mercats. Moltes cases d'anàlisis ja han fet la seva prediccions sobre el futur de les borses, en funció de si el pròxim inquilí de la Casa Blanca és Joe Biden o Donald Trump. L'última a pronunciar-se ha estat Citi, que augura caigudes als principals índexs mundials si el candidat demòcrata és el vencedor, a causa de la seva política d'impostos.

El pla fiscal de Joe Biden contempla una pujada de l'impost de societats des del 21% actual fins al 28%. A més, ha assegurat que duplicarà la taxa sobre els ingressos obtinguts per les filials estrangeres de les empreses estatunidenques des del 10,5% al 21%. Aquests increments podrien "generar una pressió venedora" en el mercat de valors, apunten els experts de Citi al seu últim informe.

La influència dels Estats Units a la resta del món és innegable. Per aquest motiu, les caigudes borsàries no sols s'observaran a Wall Street, sinó que també es veuran afectats els parquets del 'Vell Continent'. En concret, els sectors europeus més perjudicats seran salut, energia, indústria, Tecnologies de la Informació (TI) i consum, ja que "tenen més exposició a les vendes" al país nord-americà.

A més, el que va ser vicepresident de Barack Obama, està fent poques picades d'ullet a les borses. "Donald Trump s'ha centrat gairebé exclusivament en el mercat de valors, Dow i Nasdaq, no en vostè, no en les seves famílies. Si tinc la sort de ser elegit president, m'enfocaré cap a les famílies treballadores, les famílies de classe mitjana d'on vinc", va remarcar en un discurs que va pronunciar durant una visita a una fàbrica metal·lúrgica.

Abans que Citi, altres firmes ja van apuntar els efectes negatius que tindria la política fiscal del candidat demòcrata sobre la renda variable. Per exemple, Goldman Sachs va calcular que l'increment en l'impost de societats reduiria els beneficis del S&P 500 en 20 dòlars per acció durant l'any vinent.

"En termes molt crus, els inversors podrien esperar que el mercat de valors dels EUA preferís un president republicà a un demòcrata, ja que el 'Gran Vell Partit' és considerat generalment com a partidari d'un govern petit i menys inclinat a interferir en assumptes de negocis i mercats lliures que els demòcrates", explicava fa unes setmanes Russ Mould, director d'inversions de AJ Bell.

JOE BIDEN LIDERA LLEUGERAMENT LES ENQUESTES

Joe Biden se situa lleugerament per davant de Donald Trump a les enquestes, però caldrà esperar a veure quin és el resultat del 3 de juny, perquè a les eleccions de 2016 ja es va demostrar que els sondejos no sempre l'encerten. De moment, l'emissora pública estatunidenca NPR atorgava al candidat demòcrata el 53% dels vots, i a l'actual president estatunidenc un 42%.

La predicció és molt similar a les cases d'apostes, on Trump ha perdut l'impuls que portava a l'agost. Ara és Joe Biden qui ha obert una bretxa de set punts percentuals, col·locant-se amb un 53% de probabilitats de guanyar els comicis enfront del 46% de Trump, segons les dades de Betfair. No obstant això, el candidat republicà acumula apostes internacionals pròximes als 50 milions d'euros, 20 milions més que el seu contrincant.

Últimas noticias