Què fer si toca la grossa de Nadal? Segueix aquests senzills passos per no equivocar-te

És crucial no prendre decisions a la lleugera, cal consensuar i comptar amb un assessor financer

Per

Bolsamania | 20 des, 2022

Actualitzat : 14:23

El Nadal comporta moltes despeses, i aquest any, a causa de l'alta inflació, hi haurà compres a les quals renunciar i aliments eliminats de les taules, però sens dubte hi ha alguna cosa que no faltarà a les cases dels espanyols, amb l'esperança de tenir un gran regal nadalenc, la loteria de Nadal. Si la guanyes, a més de tapar certs 'forats' i donar-te alguns capricis per a tu o la teva família, també has de plantejar una estratègia financera a llarg termini, "amb l'ajuda del teu assessor financer, per preservar el teu capital i obtenir-ne les millors rendibilitats", recorden des de l'EFPA (European Financial Planning Association, per les sigles en anglès).

La primera cosa s'aconsella no prendre decisions a la lleugera. Primer de tot, convé ser discrets i confrontar la butlleta premiada davant un notari per evitar alguna trava. "Tingues en compte que, si l'import del premi és superior a 2.000 euros, no el podràs cobrar en una Administració de Loteria. En aquest cas, comptaràs amb tres mesos per sol·licitar el cobrament de l'import en una entitat bancària autoritzada per Loteries i Apostes de l'Estat, en delegacions comercials, així com a les delegacions territorials de Loteries i Apostes de l'Estat", expliquen.

Un altre pas és declarar una part del premi a Hisenda. "No hi ha cap novetat en matèria impositiva, per la qual cosa es manté el gravamen especial del 20% per a tots els dècims premiats, a partir de 40.000 euros", d'aquesta manera només estan obligats a declarar davant d'Hisenda els que guanyin la "Grossa", el segon i tercer premi, quedant-ne exempts per tant els quarts i cinquens premis.

És important demostrar si el dècim s'ha compartit amb alguna altra persona, ja que si no, el beneficiari hauria de pagar l'impost de Donacions i successions corresponent a la CA on resideixi.

És de vital importància ser conscient de quines són les urgències financeres que un té "i tenir en compte les teves circumstàncies i necessitats personals per evitar malbarataments innecessaris i fins i tot caure al parany de contractar qualsevol producte 'ganxo' que t'ofereixin en alguna entitat financera". Per això resulta fonamental buscar un assessor financer, i seria un greu error no gestionar els diners amb ell, ja que "un professional podrà dissenyar amb tu una estratègia a mida per maximitzar el teu estalvi a llarg termini".

Pel que fa a la liquidació de certs deutes, és més convenient pagar la hipoteca o un préstec de manera parcial, per la pujada de tipus actuals que s'estan produint.

Així mateix, és recomanable destinar-ne una part per a la jubilació, ja que, tenint en compte que les pensions en un futur es reduiran de manera considerable, és convenient complementar així la pensió pública d'un futur.

Últimas noticias