Les tropes russes es preparen per sortir del Kazakhstan després de les revoltes

Tokayev ha exigit als legisladors canvis profunds en els serveis de seguretat kazakhs

Per

Bolsamania | 11 gen, 2022

Kassym-Jomart Tokayev, president del Kazakhstan, ha afirmat que les tropes russes que van arribar al seu país per ajudar a reprimir les protestes contra la pujada de preus del gas liquat de petroli començaran a retirar-se en dos dies.

Tal com avança Bloomberg, el dirigent ha denunciat també que hi ha "grups oligàrquics" que dominen l'economia del Kazakhstan.

Alhora, ha dit que el seu país es troba "estable" després de la violència viscuda fa una setmana. Aquesta situació ha propiciat que les forces russes i d'altres estats que formen part de l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), com Armènia, Bielorússia, Kirguizistan i Tadjikistan, a més de Kazakhstan, preparin la seva tornada a casa.

En un missatge dirigit als legisladors del país, Tokàiev ha exigit una reforma total dels serveis de seguretat kazakhs, afirmant que els funcionaris no responien al que ha anomenat des de l'inici com a "amenaça terrorista" des de dins i fora del país.

L'objectiu de les manifestacions viscudes al Kazakhstan era protestar contra la pujada de preus del gas liquat de petroli, un dels principals combustibles usats al país. El conflicte va començar a la ciutat occidental de Janaozen, rica en recursos, i aviat es va estendre a la principal ciutat de la regió, Aktau, al mar Caspi.

Tokayev va arribar a ordenar "disparar a matar" contra els manifestants per l'agreujament de les protestes, mentre que els països de l'OTSC van enviar suport militar amb unitats del "contingent de pau" a petició del president.

La situació va afectar la cotització del petroli, que es va disparar davant del temor que es pogués interrompre el subministrament; i la del bitcoin, amb pronunciades caigudes pel fet que la reina de les 'criptos' té al Kazakhstan una mica més d'un 15% de la producció.

Últimas noticias