May afirma que l'acord sobre el Brexit està tancat al 95% i demana "un progrés ràpid" en les negociacions

Confia que es pugui trobar una solució a l'assumpte de la frontera amb Irlanda després de la sortida del país de la UE

Per

Bolsamania | 06 nov, 2018

Actualitzat : 10:41

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha afirmat aquest dilluns que l'acord sobre el Brexit està tancat al 95 per cent i ha mostrat la seva confiança en què es pugui trobar una solució a l'assumpte de la frontera amb Irlanda després de la sortida del país de la Unió Europea (UE).

L'oficina de May ha informat en un comunicat del contingut d'una recent conversa de la primera ministra britànica amb el canceller d'Àustria, Sebastian Kurz, durant la qual li ha traslladat que Londres vol "un progrés ràpid" en les negociacions.

En aquest sentit, ha manifestat que tant les autoritats britàniques com la UE "estan treballant dur per aconseguir un acord". Per la seva banda, Kurz ha mostrat la disposició de la presidència austríaca per "ajudar a facilitar un acord al més aviat possible".

El primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, va traslladar aquest mateix dilluns a May la seva disposició a crear un "mecanisme de revisió" per a la solució d'emergència per a la frontera entre la regió britànica d'Irlanda del Nord i Irlanda, si bé, va incidir que ha de ser de caràcter bilateral.

Varadkar i May han parlat per telèfon després que el diari britànic The Telegraph revelés que el Regne Unit havia sol·licitat en privat a la UE que el Regne Unit pugui retirar-se del 'backstop' de manera unilateral transcorreguts tres mesos des de la seva implementació.

La frontera entre Irlanda del Nord i Irlanda s'ha convertit en el principal escull per arribar a un acord sobre el Brexit que hauria d'haver quedat tancat l'octubre perquè pugui ser validat a temps durant els tràmits interns de les parts.

Així les coses, ha sorgit la possibilitat de sol·licitar una pròrroga del termini de dos anys que estableixen els tractats fundacionals de la UE per pactar la futura relació entre l'Estat membre sortint i el bloc comunitari, que en el cas del Brexit es compliran el 29 de març de 2019.

Durant la jornada va ser, a més, publicat un sondeig segons el qual el 54 per cent dels ciutadans votarien a favor de quedar-se a la UE en cas que se celebrés un segon referèndum sobre el cas.

El sondeig, dut a terme per Survation per a la cadena de televisió local Channel 4, va sondejar 20.000 persones entre el 20 d'octubre i el 2 de novembre, tal com va recollir l'agència britànica de notícies Reuters.

El 51,9 per cent dels britànics va votar a favor d'abandonar el bloc el juny de 2016, i May ha descartat en diverses ocasions que vagi a repetir el referèndum. El llavors primer ministre, David Cameron, va recalcar que la decisió seria definitiva.

Últimas noticias