Trump torna a carregar contra Harley-Davidson i ja li busca substitut

El president dels EUA inicia el càsting per reemplaçar al mercat l'emblemàtica fabricant de motocicletes

Per

Bolsamania | 04 jul, 2018

Trump torna a carregar contra Harley-Davidson en plena guerra comercial. El president dels Estats Units va afirmar contundentment aquest dimarts al seu perfil de Twitter que "ara que (la companyia) s'està portant el seu negoci fora dels EUA, la meva Administració està treballant amb altres fabricants de motocicletes per satisfer els clients que no estan feliços amb aquest moviment. Els Estats Units és on hi ha l’acció!"

El president nord-americà ha recordat, a més, que "les vendes de Harley-Davidson han caigut un 7% el 2017" i ha recolzat així la seva postura d'autoritat davant de la icònica fabricant dels EUA.

El president dels EUA inicia el càsting per reemplaçar al mercat l'emblemàtica fabricant de motocicletes

Trump segueix tirant llenya al foc. Dimecres passat, el president dels EUA va publicar un altre missatge incendiari al seu compte personal de Twitter: " Harley-Davidson hauria quedar-se al 100% als EUA, amb la gent que l'ha portat a l'èxit. He fet molt per vosaltres perquè ens feu això. No ho oblidarem ni nosaltres, ni tampoc els vostres competidors".

Tot va començar el 25 de juny. Harley-Davidson, una de les companyies més representatives de la 'marca EUA', afirmava que es portaria part de la seva producció a Europa a causa dels aranzels de la Unió Europea (UE) que, al seu torn, van ser la resposta a les barreres econòmiques contra les exportacions d'acer i alumini imposades per Trump al Vell Continent.

La fabricant s'enfrontava a assumir uns costos de 2.200 dòlars per motocicleta a causa de l'increment dels aranzels de la UE sobre aquest tipus de productes que passava del 6% al 31%. A l'actualitat, Harley disposa de diverses plantes de fabricació a l'estranger: Brasil, l'Índia, Austràlia i Tailàndia. D'altra banda, la companyia té previst tancar diverses plantes seves de Kansas City i Missouri amb la idea de portar-les a York, Pennsilvània.

Les cinc principals fabricants de motocicletes el 2014 a territori nord-americà van ser Harley-Davidson, Honda, Yamaha, Kawasaki i Polaris, segons un informe d'UBS. Per tant, hauria de ser alguna d'elles (o diverses) les que donarien ara un pas endavant per omplir el buit deixat a la graella per Harley-Davidson, si finalment porta a terme el seu pla de mudança.

HARLEY APOSTA PER EUROPA

La marxa de Harley-Davidson a Europa no és del tot sorprenent. Al cap i a la fi, les seves vendes estan caient en territori nord-americà a causa dels canvis demogràfics, que coincideixen amb el creixement de les seves vendes al Vell Continent.

D'altra banda, la possible mudança de la fabricant a Europa és diferent de la que afronten les companyies que volen entrar al mercat asiàtic. I és que països com la Xina, l'Índia i Tailàndia van aixecar fa temps aranzels molt elevats que obliguen totes les grans companyies que volen fer negocis a traslladar (almenys) part de la seva producció fins allà.

Tailàndia imposa un aranzel del 60% i l'Índia, del 100% en la importació de motocicletes al seu país. És a dir, que vendre una Harley pot arribar a costar el doble del seu preu original en alguns d'aquests mercats emergents. Precisament, això explica la planta que la fabricant va obrir a Tailàndia el 2017.

Segons alguns experts, la companyia vol acabar generant, almenys, la meitat dels seus ingressos fora dels EUA. A hores d'ara, segons les dades de FactSet, el 69,3% dels seus ingressos totals procedeix d'allà. El segon mercat de Harley és Àsia, amb un 10,7% (+0,4% de 2016 a 2017) i Europa se situaria en tercer lloc, amb un 9,4% (+0,3%).

Últimas noticias