Treballar en dies festius: l'empresa pot obligar-te i com ho ha de compensar?

Quines conseqüències suposa que els treballadors es neguin a acudir al seu lloc aquests dies?

Per

Bolsamania | 24 nov, 2022

S'acosten dates amb diversos dies festius en què no totes les professions han de complir el seu horari laboral. En aquesta o qualsevol època de l'any, l'empresa pot obligar un treballador a acudir al seu lloc de treball en un dia de festiu nacional? Quines conseqüències suposa que els treballadors s'hi neguin? Com es compensa la feina feta en dies festius?

Tots els treballadors, independentment del sector, tenen dret a 14 festius l'any que tindran caràcter retribuït i no seran recuperables, d'acord amb l'article 37.2 de l'Estatut dels Treballadors, com recorden des de Legálitas.

Tot i això, expliquen que si aquests dies es treballen hauran de ser compensats mitjançant una altra jornada equiparable de descans o bé amb una compensació econòmica. En aquest sentit, cal acudir al conveni col·lectiu aplicable per determinar quina serà la manera de procedir, i veure si s'abonen (ia quin preu) o si han de gaudir-se amb descans equivalent, ja sigui afegint-se al descans setmanal, al període de vacances o en un altre moment diferent. L'empresa i els treballadors poden decidir de mutu acord si la compensació és en salari o en gaudi.

D'altra banda, hi ha treballadors que són contractats específicament per treballar en caps de setmana i festius, per la qual cosa estan obligats a acudir aquell dia al lloc de treball.

Si obliguen a treballar, és possible negar-s'hi? En cas que el treballador es negui a acudir a la feina, l'empresa pot considerar que ha incomplert les seves obligacions i procedir a sancionar-la, sobretot si el fet de treballar en festiu es deu a una causa de força major i així ho justifica la empresa.

En cas de negar-s'hi, quines conseqüències hi ha? Es pot reclamar contra una possible sanció? Si el treballador no acudeix al lloc de treball i no en justifica l'absència, l'empresa podria arribar a sancionar-lo d'acord amb el procediment establert al conveni col·lectiu aplicable, o fins i tot descomptar-lo aquell dia de la nòmina corresponent. Si és sancionat, el treballador pot arribar a presentar una reclamació, però haurà de provar que va faltar a la feina per un motiu justificat. El termini per reclamar és de 20 dies hàbils des que li comuniquen la sanció.

Si un dia festiu es treballa, el sou d'aquell dia és superior al d'un dia ordinari? Legálitas explica que cal revisar el que estableix el conveni col·lectiu sobre la compensació (econòmica o en descans) dels festius treballats. Per regla general, la jurisprudència considera que totes les hores treballades en festiu s'han d'incrementar en un 75% respecte al salari diari (llevat que les jornades es compensin amb dies descans), atorgant a aquestes hores el mateix caràcter que a les extraordinàries.

Als treballadors que són contractats únicament per treballar en caps de setmana i festius, no seria obligatori abonar un plus per treballar en festiu.

Als sectors on hi ha serveis disponibles, com es compensen aquests dies? Cada conveni col·lectiu estableix una regulació diferent, sempre tenint en compte que si es treballa un festiu hi ha d'haver una compensació econòmica o bé un descans equivalent.

Què passa si el dia de descans coincideix amb un festiu? La jurisprudència exposa que els dies de descans que coincideixin en festiu no han de ser traslladats a una altra data diferent, llevat que el conveni col·lectiu aplicable estableixi una altra cosa.

Tot i això, Legálitas afirma que, quan el treballador no descansa un dia fix cada setmana i, com a pràctica habitual, el descans setmanal es fa coincidir per part de l'empresa amb un dia festiu, el Tribunal Suprem assenyala en sentències recents que no es pot fer coincidir sempre aquests dies amb descans setmanal com a pràctica habitual, sobretot tenint en compte que els descansos s'han de preveure sobre la base del que marqui el conveni col·lectiu aplicable.

Últimas noticias