Tesla baixa els preus als EUA i Europa: ha esclatat la bombolla?

El fabricant de vehicles elèctrics intenta impulsar les vendes

Per

Bolsamania | 13 gen, 2023

Tesla no travessa el millor moment. El fabricant de vehicles elèctrics ha baixat els preus dels cotxes als Estats Units i Europa en un intent per impulsar les vendes, segons es desprèn del llistat que la companyia ha publicat a la seva pàgina web.

La mesura arriba després que l'empresa dirigida per Elon Musk anunciés noves rebaixes per als seus automòbils a la Xina i després de no complir el seu objectiu de lliuraments el 2022.

A Europa, Tesla ha reduït els preus dels seus vehicles Model 3 i Model Y a Àustria, França, Alemanya, Països Baixos, Noruega, Suïssa i el Regne Unit.

Als EUA, per part seva, el preu d'un nou Tesla Model 3 ha caigut entre un 6% i un 14%, depenent de la configuració, i el del Model Y ha baixat al voltant del 19%, també depenent de la configuració.

El fabricant ha començat la producció a les seves noves fàbriques d'Austin, a Texas, i a Gruenheide, Alemanya, que s'uneixen a les plantes de Fremont, a Califòrnia, i Xangai. A més, l'última informacions apunten que és a prop de tancar un acord amb el govern d'Indonèsia per construir una planta al país que seria capaç de fabricar al voltant d'un milió de vehicles anuals.

Aquestes noves instal·lacions haurien de permetre a la companyia augmentar la seva producció de cara al 2023, però "amb preus subjectes al 20% d'IVA i la manca d'infraestructura de punts de càrrega fora de les àrees del centre de la ciutat, un automòbil elèctric continua sent un luxe per a la majoria de les persones, això potser explica per què gran part de l'escuma ha sorgit del preu de les accions de Tesla durant els últims mesos, deixant de banda les distraccions amb què el CEO Elon Musk ha de lidiar quan es tracta de la seva adquisició de Twitter", destaca Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.

Les accions de Tesla van perdre un 68% dels valors durant l'any passat enmig d'una demanda minvant i els analistes es pregunten si ha esclatat la bombolla per al fabricant.

"Les actualitzacions de la xarxa necessàries per fer front a la capacitat addicional a mesura que més persones es passin als vehicles elèctrics requeriran grans nivells d'inversió en infraestructura energètica. Aquestes actualitzacions de les xarxes elèctriques es basaran en els mateixos recursos que es requereixen per fabricar automòbils elèctrics i no hi ha un subministrament infinit de coure, cobalt, liti i tots els altres metalls de terres rares necessaris. Aquest serà el desafiament de Tesla per avançar", indica Hewson.

Els principals fabricants d'automòbils, com Toyota, Volkswagen i Ford, estan entrant a la baralla respecte als vehicles elèctrics, per la qual cosa la competència per a Tesla és cada vegada més gran.

"L'avantatge dels pioners certament ha afavorit Musk i la marca Tesla, els principals fabricants d'automòbils encara venen milions de productes més que Tesla, encara que no de la varietat EV, però això continuarà sent útil quan es tracta del procés de transició, ja que simplement necessiten reestructurar la capacitat existent, en lloc de construir una nova capacitat", explica l'analista.

El mercat estima que els ingressos anuals de Tesla arribin als 82.000 milions de dòlars aquest any, després que s'informés que les vendes del quart trimestre augmentessin a un nou rècord de 405.278, un augment interanual del 40%, ajudat en certa mesura per la reducció de preus de Tesla durant el trimestre per ajudar a canviar lʻinventari. Tot i això, és probable que els marges siguin més baixos.

"Tesla pot ser més barat que al punt màxim del 2021 i pot baixar més del 60% durant els últims 12 mesos, però això no significa que no es pugui tornar més barat", conclou Hewson.

Últimas noticias