Carnestoltes comptable a Telefónica: Pallete recupera 3.200 milions d'euros a Brasil després de revertir provisions

El exdirector financer de Telefónica, Santiago Fernández Valbuena, es va embutxacar 10,5 milions després del seu cessament el 2016

Per

Bolsamania | 23 feb, 2017

Actualitzat : 18:20

L'operadora Telefònica reverteix de forma massiva les provisions efectuades el 2015 per l'alça del real brasiler i s'anota un impacte positiu net de 2.049 milions d'euros, al mateix temps que s'anota una despesa en Impost de Societats de 2.800 milions després de desactivar bases imposables negatives i eliminar crèdits fiscals. Els comptes de la multinacional el 2016 es converteixen en un trencaclosques difícil d'explicar, fins i tot, per al director financer, Ángel Vila.

Uns anys es dota i els altres es desprovisiona. Telefónica ha tancat un exercici de profunds canvis comptables amb l'arribada de José María Álvarez-Pallete a la presidència. Entre ells en destaca la reincorporació al perímetre del grup d'O2 Regne Unit -davant la impossibilitat de vendre- la progressiva sortida de Telxius i, sobretot, per les correccions en la valoració dels seus negocis, sobretot, a Llatinoamèrica. Brasil escenifica el principal canvi en els comptes de l'operadora de telecomunicacions, que reverteix gran part de les provisions realitzades el 2015 per l'alça del real brasiler (més del 30% interanual) enfront de l'euro.

Després de la reformulació comptable (O2 és dins del grup des de maig del 2016, canvis fiscals...), Telefónica va registrar un descens del 13% en el seu benefici net del 2016, fins a 2.369 milions, encara que sense l'efecte de factors no recurrents va ser de 4.038 milions, un 4,8% més. El deute financer es va reduir per sota dels 49.000 milions. El director financer de l'operadora, Ángel Vila, va intentar explicar en roda de premsa quins han estat els principals canvis per reescriure els comptes del 2015 de Telefónica i canviar les del 2016, però no ho va poder fer de forma comprensible.

ELS CANVIS A BRASIL

El valor les seves filials al país (Telefónica Brasil i Sao Paulo Telecom.) es corregeix a l'alça en 3.196 milions, xifra que compensa els impactes negatius d'altres àrees de l'empresa. De fet, Telefónica va recollir el 2016 deterioracions del fons de comerç per un import de 215 milions d'euros corresponent a les operacions de Telefònica a Veneçuela (124 milions d'euros) i Mèxic (91 milions d'euros). En conjunt, el compte de deterioració i alienacions per instruments financers canvia de signe a positiu per 2.049 milions.

El 2016, la xifra de sous, salaris i altres despeses de personal inclou 115 milions de despeses per indemnitzacions, lleugerament inferiors als 126 milions d'euros del 2015. El 10% d'aquesta xifra correspon a la indemnització de l'exdirector financer de Telefónica, Santiago Fernández Valbuena, que es va embutxacar 10,5 milions després del seu cessament. El primer executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va guanyar 5,3 milions d'euros el 2016, enfront dels 5,4 del 2015, en mantenir el sou que percebia com a conseller delegat de l'operadora i renunciar a un doble salari com a president executiu. El substitut de César Alierta al capdavant de l'operadora compatibilitza tots dos llocs des de fa un any.

Telefónica va acusar el 2016 la reforma de l'Impost de Societats i declara, segons consta al seu informe anual, una despesa de 2.842 milions d'euros, sobretot, per la reversió imposats diferits per la correcció del valor dels seus negocis (-3.626 milions d'euros), baixa de crèdits fiscals per bases imposables negatives (-866 milions d'euros) i el registre d'actius fiscals per deduccions (+639 milions d'euros).

Últimas noticias