Telefónica demana que es garanteixi el dret a l'ocupació davant l'arribada dels robots

La companyia ha presentat aquest dilluns el seu 'Manifest per un Pacte Digital'

Per

Europa Press | 25 jun, 2018

Telefónica ha llançat la seva proposta per a la creació d'un pacte digital a la qual reclama, entre altres mesures, una modernització de les polítiques i els marcs reguladors per garantir una competència justa entre empreses i proposa que s'ofereixi la formació i l'educació adequades per garantir el dret a l'ocupació de les persones davant el risc de l'automatització de molts treballs.

La companyia ha presentat aquest dilluns el seu 'Manifest per un Pacte Digital' en un acte durant el qual el secretari general i director d'Afers Públics i Regulació de Telefónica, Pablo de Carvajal, ha incidit que l'empresa no vol ser un "mer espectador "de l'actual revolució tecnològica, sinó ser una" actor rellevant "que encoratgi a la creació d'una" realitat digital justa i democràtica "al servei de la societat.

Per a això, el manifest, que substitueix el publicat fa gairebé quatre anys per la companyia, realitza una proposta "global i de caràcter humanista" en què assegura que només posant les persones al "cor" de la transformació digital es pot fer front als reptes que comporta aquest "canvi d'època" carregat de "desafiaments i enormes oportunitats".

En aquest context, Telefónica vol iniciar "un debat necessari" per establir les bases d'un nou pacte digital "més ampli i obert" entre Govern, empreses i societat civil que inclogui idees creatives per fomentar els desafiaments i una major col·laboració entre tots els actors.

Un dels punts en què incideix el manifest és la necessitat d'"un nou paradigma regulador i normatiu" basat en la responsabilitat i la transparència que combini autoregulació corporativa, directrius i monitorització pels òrgans competents.

GARANTIR EL DRET A L'OCUPACIÓ DAVANT L'AUTOMATITZACIÓ

La companyia ha proposat que, en col·laboració amb altres agents socials, s'ofereixin la formació i l'educació adequades per garantir el dret a l'ocupació de les persones davant el risc de l'automatització de molts treballs i modernitzin les seves polítiques socials per adaptar-se a la realitat dels nous mercats i protegir així els drets dels treballadors i de la societat en general.

Així mateix, incideix que per poder seguir executant aquestes polítiques socials és molt important també que implementin un sistema fiscal clar que obligui les plataformes globals de serveis digitals a pagar els impostos locals corresponents i contribuir de manera equitativa al desenvolupament dels països on operen.

MILLORA DE REGULACIÓ I SUPERVISIÓ

En aquest sentit, subratlla que els marcs reguladors i normatius tradicionals s'estan quedant enrere en l'evolució digital i la regulació ha de ser més àgil a l'hora de respondre a les conductes i activitats i estar menys enfocada en segments i sectors concrets.

Així, afegeix que la supervisió ha de modernitzar-se per fer-la "més intel·ligent i ràpida", amb un major enfocament sobre "el què" en lloc de "qui" regular i un plantejament menys prescriptiu que permeti experimentar alhora que manté una supervisió estreta del desenvolupament del mercat i retingui la capacitat d'intervenir de manera decisiva quan es constatin posicions dominants i abusos al mercat.

MÉS RESPONSABILITAT A PLATAFORMES DOMINANTS

En referència a això, critica que algunes plataformes digitals dominants tenen "un impacte desproporcionat" sobre els consumidors, la competència i l'economia que sovint transcendeix el dels negocis tradicionals. Segons la seva opinió, aquestes companyies haurien de centrar les seves activitats en valors com la transparència, la responsabilitat i la no discriminació i assumir una major responsabilitat pel seu impacte sobre les economies i societats.

"Necessitem un nou paradigma regulador que s'apliqui sobre els mateixos serveis les mateixes regles i que garanteixi que totes les empreses tinguin les mateixes possibilitats d'innovar. Les autoritats han d'intervenir quan sigui necessari de forma ràpida per garantir la competència justa i els drets dels usuaris", ha incidit De Carvajal.

D'altra banda, el manifest reclama que les polítiques socials i fiscals s'adaptin a les societats digitals actuals, per la qual cosa els governs han de fixar les mesures necessàries perquè els ciutadans estiguin preparats per guiar-se al nou entorn digital i mitigar així les noves desigualtats que puguin sorgir arran de la digitalització.

PROCÉS INCLUSIU

D'altra banda, el manifest subratlla que la digitalització ha de ser un procés inclusiu, de manera que el desplegament de banda ampla ha de ser una prioritat per a l'Administració pública, al mateix temps que el sector privat ha de trobar-se amb nous models de desplegament d'infraestructures i comercialització de banda ampla en zones sense accés que siguin sostenibles.

Així mateix, remarca que els usuaris han de conèixer de manera transparent les seves dades i tenir el control sobre com i quan utilitzar-les, perquè només així s'aconseguirà la seva confiança i s'aconseguirà explotar tot el potencial de les dades com a impulsor de canvis socials positius. Per a això, cal garantir la seguretat i privacitat de les dades amb noves formes de col·laboració publicoprivada i un esforç addicional per garantir la seguretat de productes i serveis digitals.

Així mateix, Telefónica veu necessària una modernització de les polítiques socials i dels drets dels ciutadans al món digital, per la qual cosa advoca per una Carta de Drets Digitals pensada en les persones i que protegeixi els seus valors i drets fonamentals al món digital.

Últimas noticias