Solaria intenta recuperar-se a la borsa després de la denúncia de fins a 16 constructores

Denuncien "pràctiques il·legals" i objectius "impossibles de complir" per a les contractistes

Per

Bolsamania | 13 mar, 2024

Les accions de Solaria estenen les caigudes d'ahir (-3%) després d'un dimarts negre per al valor. La companyia es va desplomar un 10,8% a la segona sessió de la setmana després que es conegués la denúncia que Izmar Energy va interposar davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la seva intenció de portar el cas fins a l'Audiència Nacional amb una demanda col·lectiva.

Segons una informació exclusiva de Vozpópuli, Izmar es va erigir com a portaveu de 16 empreses que s'han vist afectades per l'estratègia de la cotitzada de l'IBEX 35. Aquest mitjà va tenir accés a una carta adreçada a la CNMV en què Izmar assegura que hi ha clares evidències que Solaria busca "deliberadament" perjudicar les contractistes i evitar el pagament dels serveis prestats. La companyia va ser escollida el setembre de 2022 per al disseny, subministrament, muntatge, construcció i posada en marxa d'una plata fotovoltaica de Solaria a Trillo (Guadalajara).

D'acord amb aquesta missiva, Izmar assenyala que Solaria fixa una sèrie de fites "gairebé impossible" de complir "per als contractistes", alhora que constaten "una sèrie actuacions tendents a impedir físicament i tècnicament que les subcontractes poguessin finalitzar les obres". Això últim, expliquen, desembocaria en una potencial retirada dels avals dels constructors, fent així que Solaria no es gastés un euro pels serveis contractats. De fet, Izmar assegura que Solaria "falseja" contractes de forma deliberada, cosa que podria "constituir un veritable delicte de falsedat documental".

Segons aquesta informació, l'import conjunt dels contractes subscrits entre Solaria i les contractistes afectades supera els 700 megawatts i s'estima que la cotitzada deu més de 60 milions d'euros a les subcontractes. Per posar-ho en situació, la companyia va tancar el 2023 amb guanys de 100,7 milions d'euros i una cartera de 1.658 megawatts en operació.

"Hi ha constància d'un patró de comportament delictiu que, a costa nostra, aconsegueix un ingent benefici empresarial d'una empresa que cotitza al mercat de forma pública. De moment, hem triat un portaveu i Izmar lidera la causa, però els noms no trigaran a conèixer-se perquè aquesta situació es pot endur diverses constructores de plantes renovables", assegura un portaveu d'una de les empreses afectades que ha optat per mantenir l'anonimat.

Vozpópuli també ha publicat la reacció de Solaria a aquestes informacions. L'energètica ha assegurat que "diverses" empreses "van incomplir els termes del contracte, amb greu perjudici per a Solaria", per la qual cosa considera que la reacció d'aquestes companyies és "injusta" i que han iniciat una "campanya mediàtica" per "pressionar i obtenir de Solaria un acord econòmic mitjançant la difusió de fets falsos i difamatoris”.

"Solaria reaccionarà penalment en defensa del bon nom, prestigi i honorabilitat de l'empresa, davant de les interessades acusacions infundades, i les afirmacions de caràcter injuriós i calumniós, que no tenen cap altre fi que, aprofitant-se de la reputació de l'empresa cotitzada", assegura la companyia al comunicat.

Els analistes de Banc Sabadell han valorat de manera negativa la notícia, encara que assenyalen que el seu impacte és "limitat" a causa de "la mida de la denúncia i que Solaria ja ha comunicat que ha denunciat aquestes companyies per mala fe". El banc català manté una recomanació de compra sobre la cotitzada, a la qual atorguen un preu objectiu de 20,4 euros, el doble respecte als darrers preus de tancament.

No és un bon 2024 per a Solaria, que se situa a la cua de l'IbBEX 35 amb una caiguda del 42% des de l'1 de gener, una dada que només empitjora Grifols. Les últimes setmanes, Morgan Stanley va posar el focus sobre la caiguda dels preus de l'electricitat a Europa, especialment en el cas de les companyies centrades en la generació fotovoltaica, fent efecte en els preus de la companyia espanyola. A més, altres empreses d'anàlisi com Goldman Sachs i RBC també s'han mostrat molt baixistes amb aquest valor.

Últimas noticias