Santander i Sabadell tenen cobertes les possibles variacions de la lliura davant l'euro

La inestabilitat provocada pel 'Brexit' no tindrà resultats significatius per als comptes trimestrals dels dos bancs espanyols

Per

Bolsamania | 12 jul, 2016

Actualitzat : 12:31

La inestabilitat provocada pel sí al 'Brexit' no tindrà resultats significatius sobre els comptes trimestrals del Banc Santander i el Banc Sabadell. Així, d'aquí dues setmanes les entitats espanyoles donaran a conèixer els seus resultats semestrals, que no s'espera que siguin especialment brillants a causa dels baixos tipus d'interès que llasten els marges, i la debilitat de la demanda de crèdit.

Tots dos bancs espanyols tenen una presència forta i significativa al Regne Unit de manera que l'atenció es pot centrar en com els afecta la sortida del país de la Unió Europea (UE), tot i que pot sorprendre que els efectes siguin bastant més limitats del que es podria pensar, segons Expansión.

LA BALANÇA ES DEPRECIA

La repercussió més immediata del resultat del referèndum britànic sobre la permanència del Regne Unit dins de la Unió Europea ha estat la depreciació de la lliura respecte al dòlar i, en menor mesura, encara que també significativa, davant l'euro.

Aquesta pèrdua de valor de la divisa en què tant Santander com Sabadell tenen una part important del seu negoci hauria de significar, en principi, una caiguda dels seus resultats i del seu balanç a l'hora de convertir les xifres de lliures a euros. Però no resultarà rellevant, segons diferents fonts del mercat.

Els càlculs sobre l'efecte del tipus de canvi en els comptes dels bancs són diferents segons si es tracta del balanç de l'entitat o del compte de resultats. Per al primer, en general, la conversió es fa al valor de l'últim dia del trimestre mentre que per als fluxos del compte de resultats es té en compte el canvi mitjà del trimestre per entendre que s'han generat al llarg del període.

RECONEIXEMENT

Per tant el major efecte que la recent caiguda del tipus de canvi de la lliura podria tenir sobre els comptes de Santander i Sabadell hauria de deixar-se sentir sobre el balanç dels bancs i en especial sobre els nivells de capital i, per tant, de solvència al tancament del trimestre. Però no serà així ja que les dues entitats tenen contractats derivats que cobreixen les possibles variacions de la lliura davant l'euro. L'operativa consisteix a contractar permutes financeres, normalment a cinc anys, que garanteixen que no es produeixen ni pèrdues ni guanys pel tipus de canvi.

L'existència d'aquesta assegurança, assenyalada pels responsables de Sabadell fa diversos mesos i reconeguda implícitament pels de Santander en un recent fet rellevant a la CNMV, és el que explica que el seu nivell de solvència no es ressenti per aquest motiu l'actual trimestre.

Santander va assenyalar: "Mantenim els objectius que vam anunciar anteriorment en tots els aspectes financers més rellevants del grup per a aquest any, entre els quals es troben: generació de capital de 10 punts bàsics per trimestre, 40 punts bàsics anuals per assolir + 11% el 2018". Si no tinguessin l'assegurança del tipus de canvi sobre el capital no seria tan fàcil comprometre’ns a assolir els objectius assenyalats.

Últimas noticias