Respir per a Ignacio Galán (Iberdrola): el jutge arxiva la causa per contractar Villarejo

A causa de la prescripció dels possibles delictes investigats

Per

Bolsamania | 23 jun, 2022

Respir judicial per a Ignacio Galán, president d'Iberdrola, després que el jutge de l'Audiència Nacional (AN), Manuel García Castelló, hagi acordat "el sobreseïment lliure de Galán, en considerar prescrits els delictes pels quals se'l investigava per la contractació del comissari de policia José Manuel Villarejo", segons ha explicat l'AN en un comunicat.

En una interlocutòria, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Sis estima la sol·licitud de la defensa de Galán, fins ara investigat en aquest procediment pels delictes de suborn actiu continuat, delicte contra la intimitat i delicte continuat de falsedat en document mercantil comès per particular.

Segons explica el magistrat, la imputació de Galán es vincula amb els projectes Arrow (del 2004 al 2006) Black Board o B-B (anys 2004 i 2005) i els Projectes Gipsy i Posy (any 2009), quan exercia, primer com a vicepresident i conseller delegat d'Iberdrola, i després, des del 2006, com a president de la companyia. Els treballs, exposa la interlocutòria, s'haurien realitzat per Villarejo a través del Grup Cenyt mentre es trobava en servei actiu al cos nacional de Policia.

García Castellón basa l'arxivament de la causa respecte a Galán en la interlocutòria de la Secció Tercera de la Sala Penal 266/2022, del passat 3 de juny, en què els magistrats resolien el recurs d'apel·lació d'un altre investigat per delictes de suborn actiu, contra la intimitat i continuat de falsedat en document mercantil comès per particular per fets que van tenir lloc fins al mes de març del 2009.

En aquesta interlocutòria de la Sala, relativa al directiu Rafael Orbegozo, els magistrats indicaven que “és evident que l'únic fet atribuït a (…) estaria prescrit conforme als arts. 130.6 i 131 i 132.1 del Codi penal, en haver transcorregut més de deu anys entre març del 2009 i el 23 de juny del 2021 que és quan va imputar Galán”. Per tant, la Sala va acordar la prescripció com a circumstància extintiva de la responsabilitat i el sobreseïment lliure.

"La contundència d'aquesta resolució no deixa marge d'actuació a aquest instructor, qui de forma reiterada havia desestimat les sol· licituds de sobreseïment i arxiu efectuades per linvestigat el Sr. Galán, en diferents resolucions (l'última l'11/03/2022”, assenyala el jutge.

García Castellón indica que la participació de Galán en els fets investigats comprendria un període temporal que arribaria fins a l'any 2009, per la qual cosa atès el tenor literal de la interlocutòria de la Secció Tercer referit “hem de constatar que han transcorregut més de deu anys entre la data en què es va cometre el darrer fet imputat i la de la seva citació com a investigat”.

"Es pot concloure d'acord amb els arguments transcrits que els delictes imputats a José Ignacio Sánchez Galán estarien prescrits, per la qual cosa no hi hauria cap altra opció que declarar la presència d'aquesta circumstància extintiva de la responsabilitat, i amb això decretar el sobreseïment lliure", finalitza el magistrat.

A la mateixa interlocutòria i amb el mateix argument, el magistrat també acorda el sobreseïment respecte a dos investigats més, José Luis San Pedro Guerenabarrena i Juan Carlos Rebollo pel que fa al delicte de suborn, si bé pel de coaccions en relació amb la denúncia del directiu Del Olmo, acorda remetre'l a un jutjat de Bilbao per no ser competent per instruir aquests fets.

Últimas noticias