Què passarà ara amb els diners dels clients de Banc Popular?

La compra de l'entitat per part de Banc Santander garanteix la seguretat dels comptes

Per

Bolsamania | 07 jun, 2017

Banc Popular fa setmanes, i fins i tot mesos, que és el protagonista de totes les sessions. Caiguda després l’enfonsament i amb una situació a la vora del col·lapse, Banc Santander s'ha fet amb l'entitat presidida per Emilio Saracho per un euro. Però, què passarà amb els estalvis dels clients de Popular?

Els clients que tinguin un dipòsit o un compte han d'estar tranquils, no tenen res a perdre

"La meva prioritat és, i seran, els clients del Popular. Vull aprofitar per donar la benvinguda als 4 milions de clients del Popular. Poden estar tranquils; tenim molta experiència", ha assegurat la presidenta del Santander, Ana Botín. "El primer que cal deixar clar és que els clients de Popular no els passarà res", apunta igualment Pau Montserrat, economista en Enfintech.com. Els clients que tinguin un dipòsit o un compte no tenen res a perdre.

Montserrat explica que el principal problema que hi ha hagut en el cas de Banc Popular és "una greu falta d'agilitat per part de l'entitat i una mala campanya de comunicació". L'economista considera que la situació "era difícil, però no de pànic". Així, afegeix que "de vegades s'espanta els clients, que retiren els seus diners i arriba el veritable problema de manca de liquiditat".

COMPTES I DIPÒSITS

Tant als comunicats oficials com durant la roda de premsa durant la qual el Santander ha explicat l'operació, les autoritats europees i l'entitat càntabra han deixat clar que els dipòsits estan segurs. Tots. Els de menys i els de més de 100.000 euros.

FONS D'INVERSIÓ I PLANS DE PENSIONS

També tranquil·litat a la part de fons d'inversió i de plans de pensions. En el primer cas. "És 100% segur. Prendrà un temps perquè es traspassi a un altre banc, però continuaran tenint-ne tots els components", explica l'economista. No obstant això, alerta que el problema és que en gairebé la majoria dels fons, hi ha accions i deute del propi banc, per això, és possible que pateixin una depreciació, ja que els títols han estat amortitzats.

D'altra banda els plans de pensions contractats amb el Popular no es veuran arrossegats per aquesta situació, ja que les quantitats invertides estan fora del balanç de l'entitat. Montserrat explica que hi haurà un procés de canvi, encara que no sigui lent, però necessitarà el seu temps. Montserrat reitera que els estalviadors de l'entitat han d'estar tranquils. "No hi haurà cap pausa durant la qual els estalvis del client es puguin veure perjudicats", assegura Pau Montserrat.

HIPOTEQUES I CRÈDIT

Els clients amb crèdits i préstecs hipotecaris amb el Banc Popular tenen l'obligació de seguir abonant les seves quotes de manera regular. El previsible és que el client haurà de saldar ara el seu finançament pendent amb el Santander. "Aquests deutes no desapareixen, es mantindrà amb el Santander, però, al principi, no s'alteraran els interessos", assenyala l'economista enfintech.com.

La responsabilitat dels procediments judicials contra Popular per qüestions com ara les clàusules sòl o les preferents recaurà ara Santander

D'altra banda, Banc Popular és un dels bancs que més problemes judicials està tenint amb les clàusules sòl. "Fins al moment estaven denegant moltes reclamacions, per estar a un altre tema", explica Pau Montserrat. Si els usuaris han iniciat algun tipus de procediment judicial contra el banc per qüestions com les clàusules sòl o les preferents, la responsabilitat recaurà ara sobre el nou propietari, en aquest cas el Santander.

ACCIONISTES

En aquest cas sempre és l'accionista que assumeix les pèrdues. Totals; ho perden tot. "Les accions desapareixen i així els hi notificarà en uns dies als accionistes. S'emetran nous títols que seran de Santander", assenyala Nicolás López, de M&G Valors.

Cal recordar que en el cas d'una fallida de l'entitat, els accionistes són els últims a cobrar, pel fet que es tracta d'una inversió en capital i són propietaris de la companyia. Aquest cop, junts amb ells, també ho perden tot les forquilles del deute subordinat del banc.

Últimas noticias