"Puig té diversos punts clau per obtenir un bon exercici en borsa a llarg termini"
La multinacional de la cosmètica, la perfumeria i la moda espera captar més de 2.500 milions d'euros
Puig ha anunciat la intenció de sortir a borsa amb l'objectiu de captar més de 2.500 milions d'euros. L'operació es farà mitjançant una oferta pública de venda (OPV) de nova emissió dirigida a inversors qualificats per un import de 1.250 milions i una altra oferta de venda d'accions ja existents "de més import", procedents de la societat Exea, hòlding patrimonial de la família propietària. Com valoren els estrategs aquest salt al parquet nacional?
"L'empresa Puig té diversos punts que ens semblen atractius i que son clau per obtenir un bon acompliment a la borsa a llarg termini", comenta Javier Cabrera, analista d'XTB.
El primer és el component familiar, que tradicionalment ha funcionat molt bé i que demostra una alta alineació d'interessos entre la directiva i els accionistes. Més encara quan la companyia ja compta amb 110 anys d'història i ha aconseguit prosperar amb el canvi de generació", afegeix l'expert.
D'altra banda, cal tenir en compte el bon historial d'adquisicions de companyies que té Puig, on mantenen els fundadors i fomenten la col·laboració conjunta. "De fet, de vegades aquests fundadors mantenen accions de l'empresa. D'aquesta manera se segueix generant una alta alineació d'interessos alhora que se li dona un múscul financer més gran", expliquen a XTB.
Tot això li ha permès tenir un alt creixement als darrers anys, de manera que possiblement revisaran a l'alça els seus objectius per al 2025. Per a aquest any preveien uns 4.500 milions d'ingressos, però amb els 4.304 milions d'euros reportats el 2023, pràcticament s'ha arribat a aquesta xifra.
"No és la primera vegada que arriba abans de temps als seus objectius, ja que per al mateix 2023 s'havien marcat un objectiu de 3.000 milions d'euros, xifra superada amb escreix. A més, compta amb una bona diversificació dels seus ingressos, tant geogràfica com de línia de negoci", indica Cabrera.
De fet, la Xina, una de les preocupacions més grans per a les marques de luxe, està funcionant bé per a Puig. Tant que el 2023 va aconseguir un creixement del 27% en les vendes a la Xina, amb la seva marca Charlotte Tilbury al capdavant.
En aquest sentit, cal destacar que Puig ha informat que utilitzarà els ingressos nets de la captació de fons per a fins corporatius generals com el refinançament de les adquisicions de participacions addicionals a Byredo i Charlotte Tilbury i el finançament de qualsevol inversió estratègica futura i despeses de capital.
Puig sortirà a borsa per competir al sector del luxe, que als últims mesos ha donat mostres de debilitat en un context marcat per la feble demanda, i en què companyies com el grup francès Kering, propietari de marques com Gucci, Saint Laurent o Balenciaga, ha advertit d'un primer trimestre "desafiant".
"Si ho comparem amb LVMH, el gegant de la moda va aconseguir uns ingressos de 8.271 milions d'euros al segment de perfums i cosmètics, comparable amb els 4.304 milions d'euros del negoci de Puig. Son dues vegades més, però Puig està creixent a doble dígit mentre LVMH ho va fer en tan sols un 7%.A més, els dubtes sorgits pel fracàs de Douglas en la seva sortida a borsa no son comparables, ja que l'alemanya va perdre diners el 2022 i el 2023 només van guanyar 16,7 milions d'euros enfront dels 465 milions d'euros de Puig", analitza Cabrera.
D'altra banda, el comportament a la borsa de les principals marques està sent positiu aquest 2023, amb LVMH i Christian Dior pujant un 10%, i Hermès amb més d'un 20% de revaloració. "La bona dinàmica en borsa del sector probablement deu haver influït en la decisió de la família Puig per sortir ara a borsa", valora l'analista.
"Si intentem fer una valoració per a Puig, podem mirar el múltiple al qual cotitzen alguns dels seus comparables, com LVMH o Christian Dior, que ronda entre les 15 i 20 vegades. Si estimem un creixement del benefici net del 10%, lleugerament per sota del que es va aconseguir el 2023 per ser conservadors, estaríem parlant d'uns 511 milions d'euros. Això deixaria la valoració total de Puig en un rang de 7.665-10.220 milions d'euros, sent conservadors”, conclou Cabrera.