PharmaMar presenta nous resultats de Zepzelca (lurbinectedina) als Estats Units

Un dels dos informes presentats ofereix resultats "bastant prometedors"

Per

Bolsamania | 29 gen, 2024

La farmacèutica PharmaMar ha presentat nous resultats de la seva antitumoral Zepzelca (lurbinectedina) al Simposi de Càncers Genitourinaris (GU) de la Societat Americana d'Oncologia (ASCO). Un d'aquests dos pòsters tracta sobre el carcinoma de pròstata neuroendocrí i de càncer de pròstata de cèl·lula petita i un altre sobre els carcinomes neuroendocrins metastàsics del tracte genitourinari.

Pel que fa al primer, aquests tipus de càncer de pròstata són una neoplàsia maligna invasiva d'alt grau, diferent de l'adenocarcinoma prostàtic i de comportament similar al càncer de pulmó de cèl·lula petita (CPCP), en què els tractaments de segona línia i posteriors representen importants reptes clínics.

"Aquest estudi recull l'experiència en quatre centres acadèmics de divuit pacients metastàtics tractats anteriorment amb una mitjana de quatre teràpies sistèmiques abans de la lurbinectedina. Entre els resultats s'observa una taxa de benefici clínic del 56,3% i una resposta parcial en 5 de 16 pacients, 31%. En definitiva, l'estudi conclou que la lurbinectedina és una opció de tractament ben tolerada i activa per a pacients amb carcinoma de pròstata neuroendocrí i de càncer de pròstata de cèl·lula petita”, destaquen des de Pharmamar.

El Dr. Alan H. Bryce, M.D., C.P.E., director clínic del Centre Oncològic City of Hope de Phoenix, va comentar que "una taxa de resposta parcial del 31% i de malaltia estable d'un 25% addicional és força prometedora en aquesta població amb una malaltia altament refractària".

D'altra banda, el segon estudi sobre els carcinomes neuroendocrins del tracte genitourinari tracta sobre aquestes neoplàsies malignes agressives poc freqüents. Segons ha informat PharmaMar, aquesta és "la primera sèrie de diversos centres amb catorze pacients tractats amb lurbinectedina amb carcinoma neuroendocrí genitourinari metastàtic amb respostes encoratjadores properes a les de CPCP, en carcinomes neuroendocrins metastàtic de bufeta prèviament tractats".

L'estudi conclou que "es necessiten cohorts més grans per confirmar el benefici en la supervivència i anàlisis genètiques per identificar les característiques dels pacients que responen".

Zepzelca és un medicament que es fa servir en el tractament d'adults amb càncer de pulmó de cèl·lules petites que s'ha disseminat a diferents parts del cos i que ha empitjorat durant el tractament amb quimioteràpia. Aquest medicament també està en estudi per comprovar-ne l'eficàcia en tractar altres tipus de càncer.

La lurbinectedina inhibeix la transcripció activa dels gens que codifiquen les proteïnes, provocant la mort de les cèl·lules tumorals i normalitzant el microambient tumoral.

"Zepzelca (lurbinectedina) inhibeix selectivament la transcripció activa dels gens codificants de proteïnes mitjançant la unió als promotors i el bloqueig irreversible de l'RNA polimerasa II al motlle de DNA, cosa que provoca trencaments de DNA de doble cadena i apoptosi. Es tracta d'un tunicat de cos arrodonit i coriàci que presenta dos sifons curts, viu en aigües poc profundes, a uns 6 metres de profunditat, en esculls, pilons i altres superfícies dures, sovint a les arrels submergides dels manglars. Es troba al mar Carib, el golf de Mèxic, així com el mar Mediterrani", expliquen des de PharmMar.

El 12 de desembre passat, PharmaMar va anunciar que el seu soci, Luye Pharma Group, va rebre l'aprovació per a la comercialització de Zepzelca per les autoritats sanitàries de Hong Kong per al tractament de pacients adults amb càncer de pulmó de cèl·lula petita (CPCP) metastàtic, amb progressió de la malaltia durant o després de la quimioteràpia basada en platí.

Últimas noticias