Mapfre pateix en borsa després de reconèixer l'impacte negatiu dels huracans i els terratrèmols sobre les seves xifres

Irma, Harvey, Maria i Mèxic s’emportaran per davant el 25% del seu benefici de 2017

Només un 9% dels experts recomana actualment entrar a la companyia asseguradora

Per

Bolsamania | 26 set, 2017

Actualitzat : 12:00

Mapfre és el pitjor valor de l'IBEX aquest dimarts (-1,7%) després de reconèixer durant la passada sessió, després del tancament, que els últims huracans (Harvey, Irma i Maria) i els terratrèmols ocorreguts a Mèxic tindran un impacte negatiu sobre els seus resultats. La companyia ha confirmat que tots aquests fenòmens suposaran un cost net d'entre 150 i 200 milions sobre el resultat atribuïble de l'exercici, segons les seves estimacions preliminars.

"Aquest ajust a la baixa dels seus resultats previstos constitueix una notícia negativa per al valor, fet que ja es va deixar notar aquest dilluns al comportament de les accions de la companyia, que van ser unes de les que més van cedir durant la sessió d'entre les pertanyents a l'IBEX 35", assenyalen els experts de Link Securities. Al seu informe de primera hora aquests analistes ja anticipaven que era previsible que el 'càstig' continua durant la jornada d'aquest dimarts. "L'impacte sobre els seus resultats quantificat per Mapfre és molt rellevant, ja que suposa gairebé una quarta part del benefici atribuït estimat per al present exercici".

'Bolsamanía' anticipava aquest cap de setmana que Harvey i Irma tindrien conseqüències negatives en les xifres de Mapfre després que l'huracà Katrina suposés un impacte negatiu de 25 milions per a Mapfre el 2005. No obstant això, l'impacte final (que inclou també l'huracà Maria i el terratrèmol a Mèxic) va ser superior al previst pels experts consultats per aquest web. Fa una setmana Mapfre reconeixia a 'Bolsamanía' que encara era "aviat per saber res", però les seves paraules deixaven entreveure que era possible que es donés l'impacte negatiu que finalment, com va fer el 2005, s'ha confirmat.

Fa 12 anys, però, després d'anunciar l'impacte del Katrina, Mapre va dir que mantenia els seus objectius per a l'exercici 2005 "a causa de la positiva evolució dels resultats de les seves diferents filials". Ara, però, la companyia ha anticipat que aquests costos extraordinaris porten a moderar les expectatives de compliment dels objectius fixats en el seu pla estratègic per a 2016-2018, de ROE mitjà de l’11% i ràtio combinada mitjana del 96%.

"Ens mantenim a l'espera de conèixer els nous objectius de la companyia. Esperem un impacte negatiu en cotització, tot i que considerem que part de l'impacte estaria ja recollit després d'una retallada en el valor del 10% enfront del 2% de l'IBEX des de l'inici l'huracà Harvey", assenyalen els analistes de Renta 4.

El negoci de Mapre a Amèrica del Nord representa un 11,7% del total d'ingressos (2.902.000 d'euros), mentre que un 5,4% d'aquests ingressos prové del nord de l'Amèrica Llatina (1.343 milions d'euros) i un 7,7% del sud (1.922 milions d'euros). El major percentatge d'ingressos de Mapfre -28,7%- ve d'Iberia (Espanya i Portugal), seguit per Brasil (18,5%). EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica) representa un percentatge del 10,4% (2.571.000).

ELS ANALISTES NO LI DONEN EL SEU SUPORT

Tots aquests fenòmens meteorològics suposen un contratemps inesperat a curt-mitjà termini per a Mapfre i no contribueixen, precisament, a millorar l'opinió no gaire favorable que els experts tenen sobre l'empresa. A finals del mes de juliol, JP Morgan retallava la seva recomanació sobre l'asseguradora fins a 'neutral' i advertia, precisament, del seu negoci als Estats Units. "Retallem Mapfre fins a 'neutral' des de 'sobreponderar' per una raó principal: una recuperació més lenta del que s'esperava als Estats Units", afirmaven.

La previsió de JP Morgan era que Mapfre anunciés, junts amb els resultats del segon trimestre, un pla de recuperació per al seu negoci als EUA i identifiqués els Estats en què té previst retirar-se. "No obstant això, Mapfre va dir que aquest pla estratègic encara estava sent discutit i serà presentat amb els resultats del tercer o quart trimestre", assenyalaven aquests analistes.

JP Morgan forma part del 27% dels analistes 'neutrals' en Mapfre, però el major percentatge el fan augmentar aquells que recomanen 'vendre'. Un 64% dels experts que cobreixen Mapfre aconsella 'vendre', mentre que només un 9% recomana 'comprar', segons FactSet.

Últimas noticias