La CNMC inicia un expedient sancionador contra Telefónica per l'antiga Sogecable

L'operadora s'havia compromès a no incloure obligacions de permanència als clients de DTS

Per

Bolsamania | 21 des, 2022

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha incoat un expedient sancionador contra Telefónica per un possible incompliment dels compromisos adquirits en el marc de l'operació de concentració Telefónica/DTS (l'antiga Sogecable) l'abril del 2015.

Entre altres, Competència recorda que Telefónica havia d'evitar incloure obligacions de permanència als seus clients, associades directament o indirectament a serveis de televisió de pagament (empaquetats o no), i destaca que la seva oferta Fusión+Smartphone incloïa el lloguer mensual d'un telèfon mòbil vinculat, a la pràctica, a una permanència de 36 mesos.

Per posar el mercat en antecedents, la CNMC recorda que el 22 d'abril del 2015 va autoritzar l'operació de concentració, condicionada al fet que Telefónica complís una sèrie de compromisos, que es van prorrogar per un període addicional de tres anys per la resolució de 9 de juliol del 2020.

Entre ells, detalla aquest organisme, es va establir que Telefónica s'havia d'abstenir d'incloure obligacions de permanència associades directament o indirectament als serveis de televisió de pagament, ja fossin empaquetats o no, amb serveis de comunicacions electròniques. Tot això en els termes que preveuen els apartats 1.1 i 1.1.2 dels compromisos a què va ser condicionada l'autorització de l'operació de concentració Telefònica/DTS.

Tot i això, el juliol del 2021 la CNMC va declarar l'existència d'indicis d'incompliment dels compromisos esmentats. En aquest cas, es tractava de l'oferta de productes Fusió+Smartphone, que incorpora serveis de televisió de pagament.

Concretament, l'oferta possibilitava que els clients de Telefónica arrendaren terminals mòbils intel·ligents a canvi d'una quota mensual de tres euros amb caràcter general i una permanència, a la pràctica, de 36 mesos.

En conseqüència, apunta la CNMC, aquesta oferta contenia determinades previsions contràries a allò assenyalat en els compromisos respecte a l'obligació de no aplicar condicions o pràctiques tendents a entorpir el canvi dels clients actuals o futurs de Telefónica a altres operadors, tant per a serveis empaquetats que inclouen televisió de pagament com per a serveis no empaquetats de televisió de pagament.

"La incoació d'aquest expedient no prejutja el resultat final de la investigació", apunta Competència, que explica que s'obre ara un període màxim de tres mesos per a la instrucció de l'expedient i per resoldre'l.

En qualsevol cas, la CNMC afirma que aquesta mesura "forma part de la tasca de vigilància" que fa per "verificar que Telefónica compleix els compromisos per a l'aprovació de la presa del control exclusiu de DTS". I és que "l'objectiu de les obligacions assumides per Telefónica és preservar la competència als mercats afectats per aquesta operació de concentració".

Últimas noticias