Imaz (Repsol): el fons verd del Govern pagarà "les festes de les elèctriques"

Així ho ha afirmat durant les jornades organitzades per l'IESE Business School aquest dijous

Per

Europa Press | 18 des, 2020

Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, ha carregat contra el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE) anunciat pel Govern per abaratir fins a un 13% la factura de la llum en cinc anys. Segons ell, aquest vehicle té per objectiu "pagar als fons, en alguns casos especulatius" i "les festes de les elèctriques".

Així ho ha afirmat el CEO de la petroliera espanyola durant les jornades organitzades per l'IESE Business School aquest dijous.

En la seva participació en una jornada de l'IESE Business School, Imaz ha assegurat que "a la vida és important anar amb la transparència per davant" i va deixar clar que, en la seva opinió, aquest fons no té per objectiu finançar les renovables, sinó que és "per pagar als fons d'inversió, en molts casos especulatius", que van invertir a Espanya en el passat en unes energies renovables que no eren encara competitives, així com "els dividends de les elèctriques i els seus errors del passat".

En aquest sentit, ha subratllat que les renovables que s'estan construint, amb Repsol com a actor protagonista en aquest negoci durant els últims anys, ara "no necessiten cap tipus de subvenció i són competitives".

A més, ha afirmat que aquest fons, que suposa traslladar uns 7.000 milions d'euros del rebut de la llum a tot el sector energètic i que impactarà principalment en el sector petrolier -que n'haurà de finançar el 43%-, "el pagarà el consumidor". "Tant el cotxe de gasolina, el de dièsel, el que consumeix gas natural a casa, i pagarà les festes passades del sector elèctric", va afegir al respecte.

En aquest sentit, va defensar la necessitat de mantenir "la competència i competitivitat" per a cada un dels sectors, sense la creació d'incentius creuats.

"El sector elèctric ha de ser capaç de mantenir la seva pròpia competitivitat i no pot pretendre que les seves festes les paguin altres sectors i altres consumidors", ha advertit.

En referència a això, va estimar que les elèctriques tenen "molt de camp per millorar els seus costos" i va plantejar que per què no es posa sobre la taula el baixar dels peatges de transport i distribució elèctrica, que puja també a uns 7.000 milions d'euros en despeses per al consumidor elèctric, que reben cada any o els ingressos de concessions en hidràuliques amb concessions de "fa cent anys" les inversions de les quals ja estan amortitzades i que segueix facturen a un preu del 'pool'.

"Cada sector ha de fer els seus deures i l'elèctric ha de fer el seu, sense que ningú pagui les seves festes i molt menys els consumidors espanyols de tots els sectors energètics", ha assegurat.

Últimas noticias