Iberdrola estima que la fusió Elektro-Neoenergía aportarà als seus comptes uns 480 milions el 2017

L'energètica controla el 52,45% de la nova companyia

Per

Europa Press | 25 ago, 2017

La fusió de les participades d'Iberdrola al Brasil s'ha executat. L'elèctrica espanyola unirà Elektro i Neoenergía i crearà així la major empresa elèctrica del país i la primera de Llatinoamèrica per nombre de clients, després d'haver rebut el vistiplau de les juntes d'accionistes de les dues societats. La companyia estima que aquesta fusió tindrà un impacte positiu sobre els seus comptes d'uns 480 milions d'euros, segons ha informat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En un termini inferior a l'habitual en aquest tipus de transaccions, Iberdrola, que ha qualificat d'"històrica" ​​aquesta operació, ja havia obtingut el vistiplau de les autoritats brasileres: el Conselho Administratiu de Defesa Econômico (CADE), l'Agência Nacional d'Energia Elétrica (Aneel) i el Banc Nacional de Desenvolvimento Econômico i Social (BNDES).

A través d'aquesta operació, Neoenergía, participada per Iberdrola (39%), Caixa de Previdência dos funcionaris do Banc del Brasil (Previ) (49%) i BB Banc d'Investimentos (Banc del Brasil) (12%), incorporarà l'activitat i els negocis d'Elektro, filial brasilera 100% del grup espanyol.

La societat resultant -que aglutina els actius de distribució, transport, generació i comercialització d'electricitat de Neoenergía i Elektro- tindrà el següent repartiment accionarial: un 52,45% estarà controlat per Iberdrola; un 38,21% correspon a Previ i un 9,35% a Banc de Brasil. El grup espanyol s'ha compromès amb la resta de socis a treure a Borsa la nova companyia. El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha expressat el compromís de la companyia amb el Brasil, on el grup està operant des de fa dues dècades, durant les quals ha invertit més de 52.500 milions de reals (13.600 milions d'euros).

La integració d'aquestes dues filials, anunciada el passat 8 de juny, es realitzarà sota la fórmula coneguda com a 'incorporació de', a través de la qual Neoenergía executarà una ampliació de capital que serà subscrita íntegrament per Iberdrola. L'augment de la participació de l'energètica espanyola en la societat tindrà com a contraprestació els actius d’Elektro.

Els tres propietaris de Neoenergía han subscrit, a més, un nou pacte d'accionistes que substitueix l'anterior, de 2005, i fixa, entre d’altres, els següents aspectes: l'aprovació de determinades matèries reservades per majories reforçades; l'existència de limitacions per a transmissió d'accions de la societat; el dret d'Iberdrola de nomenar la majoria dels membres del consell d'administració de Neoenergía i l'obligació, per part de l'energètica espanyola, de canalitzar totes les seves inversions al Brasil a través de la companyia.

UN GEGANT ENERGÈTIC

Amb aquesta fusió, neix la major companyia elèctrica del Brasil i la primera de Llatinoamèrica per nombre de clients, amb 13,4 milions. Prestarà servei en un territori amb una població superior als 43 milions de persones, enfront dels 18 milions de població de l'àrea d'influència d'Iberdrola a Espanya.

La seva àrea de concessió comprendrà 836.000 quilòmetres quadrats, enfront dels 190.000 quilòmetres quadrats d'Iberdrola a Espanya, mentre que la seva xarxa de distribució s'estendrà al llarg de 585.000 quilòmetres -268.000 quilòmetres en el cas d'Espanya-.

La companyia, fonamentalment regulada, també estarà present en el negoci de generació eòlica i hidràulica, amb una capacitat atribuïble de 2.080 megawatts (MW) operatius i 1.460 MW en desenvolupament, així com en el negoci de generació termoelèctrica, amb 530 MW operatius.

La nova Neoenergía compta amb una base d'actius regulats d’aproximadament 3.657.000 d'euros. Si s'agreguen les xifres corresponents a l'exercici 2016 d'Elektro i Neoenergía, la companyia hauria generat uns ingressos a prop de 7.935.000 d'euros. El benefici brut d'explotació (EBITDA) hauria estat d’aproximadament uns 934.000.000 d'euros.

Últimas noticias