Garrotada per a Iberdrola: Competència li imposa una multa de 25 milions per manipular el mercat elèctric

La companyia va alterar el preu de l’energia el 2013

Per

Bolsamania | 30 nov, 2015

Actualitzat : 18:06

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una sanció de 25 milions d'euros a Iberdrola Generación. El regulador considera que la companyia va manipular el preu de l'energia elèctrica el 2013, uns fets qualificats de conducta molt greu.

Segons informa Europa Press, la sanció a Iberdrola es refereix a les actuacions dutes a terme mitjançant l'increment del preu de les ofertes de les centrals hidràuliques de Duero, Sil i Tajo entre el 30 de novembre del 2013 i el 23 de desembre del 2013. L'article 60.a) 15 de la Llei 54/119, del sector elèctric, tipifica com a infracció molt greu qualsevol manipulació fraudulenta que tendeixi a alterar el preu de l'energia elèctrica o el mesurament de les quantitats subministrades.

Contra aquesta decisió, Iberdrola Generación podrà interposar un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional en un termini de dos mesos.

En la seva resolució, l'organisme presidit per José María Marín Quemada assenyala que la manipulació duta a terme per l'elèctrica es va desenvolupar en un context en què el mercat se situava «ja per si mateix en preus alts i en un escenari d’elevada demanda». Així doncs, la CNMC afirma que Iberdrola, «conscient de l'existència d'un escenari d'elevada demanda com correspon al mes de desembre, decideix retirar una capacitat de producció per provocar un increment addicional en el preu del mercat».

INCREMENT D'UNS 7 EUROS PER MWH

Així mateix, la CNMC indica que la conducta d'Iberdrola va provocar un increment del preu del mercat diari estimat d’uns 7 euros per megawatt hora (MWh).

D'aquesta manera, el «superregulador» calcula que el benefici propi derivat d’aquesta actuació de l'increment del preu va ser d'uns 21,5 milions d'euros, mentre que l'impacte per al conjunt de la demanda es xifra en uns 105 milions d'euros.

Últimas noticias