En què perden el temps els treballadors espanyols?

Esmorzars massa llargs o utilitzar Internet per a temes personals són algunes de les causes del presentisme a les empreses espanyoles

Per

Bolsamania | 19 oct, 2017

L'absentisme laboral perjudica les companyies espanyoles. No obstant això, durant els últims anys s'ha generalitzat un altre fenomen que els resulta igual de nociu: el presentisme laboral. El 56% de les companyies preguntades per la IV Enquesta Adecco sobre Presentisme Laboral afirma que ha detectat algun empleat que "perd el temps" en altres tasques o que fa menys hores de les que li corresponen.

Els empleats que no compleixen correctament amb el seu horari laboral s'han incrementat durnt els últims anys. De fet, segons les xifres d'Adecco, abans de 2008 el 14% de les empreses enquestades afirmava que cap dels seus empleats ho feia; ara, només l'1% pot afirmar-ho.

Font: Enquesta Adecco 2017 sobre Absentisme i Presentisme

INTERNET, CAFÈ, TABAC

La principal causa del presentisme a Espanya és l'ús personal d'Internet, xarxes socials o correu electrònic. El 94% de les companyies afirma haver detectat aquesta pràctica entre els seus empleats.

En segon lloc, es troben les pauses per al cafè o l'esmorzar que s'allarguen massa, alguna cosa que afirmen veure als seus empleats al 89% de les empreses.

La tercera causa és l'incompliment de l'horari laboral, és a dir, que els empleats s'incorporen a la feina més tard de l'hora d'entrada o se'n van abans que la seva jornada acabi; el 87% de les empreses afirma tenir algun empleat que fa això.

Els fumadors tampoc es lliuren del presentisme laboral. El tabaquisme també és una de les principals causes de presentisme identificades per les companyies; en concret, el 84% afirma haver-ho detectat entre els seus empleats.

EL PERFIL DEL TREBALLADOR PRESENTISTA

El treballador presentista té més de 35 anys, és un alt càrrec indefinit i treballa a temps complet

Segons l'enquesta d'Adecco, el perfil més freqüent d'empleat presentista a Espanya és el següent: major de 35 anys, directiu o alt càrrec i amb contracte indefinit a temps complet. La consultora opina que el grau de presentisme està determinat pel tipus d'empresa o la cultura de treball en ella més que per les característiques individuals de cada treballador.

No obstant això, sí que hi ha certes diferències entre les absències d'homes i dones. La dona segueix sent la més perjudicada per les dificultats de conciliació, ja que ella encara sol encarregar-se en major mesura de la cura dels fills i de les persones dependents.

COM SOLUCIONAR-LO

El 20% de les empreses enquestades per Adecco no aplica cap tipus de control del presentisme laboral. D'entre les que sí que intenten controlar-lo, la mesura més estesa per vigilar el presentisme és el control d'horaris d'entrada i de sortida (77%), encara que també el d’imposar restriccions en l'ús d'Internet (23%) i en el correu electrònic (18%).

Des d’Adecco opinen que la manca de flexibilitat horària està fomentant tant el presentisme com l'absentisme a Espanya i d'implicar-se amb aquesta mesura ajudaria a millorar la productivitat. El 73% de les empreses que ofereixen flexibilitat horària afirma que més de la meitat de la seva plantilla compensa el temps perdut amb aquest tipus de mesures.

Font: Enquesta Adecco 2017 sobre Absentisme i Presentisme

No obstant això, l'enquesta d'Adecco mostra que només el 41% de les empreses realitza mesures de flexibilitat horària per més del 25% de la plantilla. En aquest sentit, Adecco felicita les pimes, les empreses que ofereixen més flexibilitat a Espanya: "Està tenint lloc un canvi esperançador a les pimes, tot i que a les empreses espanyoles encara els queda molt camí per recórrer en matèria de conciliació".

Per reduir les diferències entre homes i dones, des d’Adecco assenyalen que "les empreses han de treballar per promoure els plans de conciliació entre la vida personal i la laboral dels treballadors i avançar cap a la flexibilitat horària", i afegeixen que "les companyies poden tenir un paper preponderant en la promoció del repartiment de les tasques entre l'home i la dona, la qual cosa generaria major igualtat i, per tant, reduiria les xifres de presentisme i absentismes femenins".

Últimas noticias