Els analistes aplaudeixen Naturgy per la "generosa" millora del dividend

La companyia ha anunciat que destinarà un total de 6.900 milions d'euros a retribuir els seus accionistes fins el 2022

Per

Bolsamania | 29 jun, 2018

Actualitzat : 18:04

Naturgy (l'antiga Gas Natural) ha convençut amb el seu Pla Estratègic 2018-2022. Els analistes fan una completa anàlisi de les xifres que l'energètica els va presentar aquest dijous a Londres, i la tònica general és que ha deixat un bon sabor de boca. Sobretot la seva decisió de millorar la retribució a l'accionista proposant un augment del dividend que repartirà entre els seus accionistes, cosa que va agradar al mercat. Aquest dijous els seus títols van tocar màxims històrics als 22,63 euros, i aquest divendres els han superat en tancar la sessió l'IBEX 35 as 22,68 euros per acció.

Els experts de Bankinter, per exemple, fan un extens anàlisi dels principals punts del pla presentat per Naturgy, i posen especial èmfasi en el dividend. Durant el període la companyia destinarà un total de 6.900 milions d'euros en retribució als seus accionistes, i ja aquest 2018 augmentarà un 30% el dividend fins als 1,30 euros per acció, enfront de la quantitat d'1 euro per acció repartida el 2017. A més, l'energètica es compromet a elevar el dividend un mínim anual del 5% fins arribar als 1,59 euros per acció el 2022.

Segons aquests analistes, es tracta d'una "molt generosa" retribució, ja que el total de dividends passarà de 5.000 a 6.900 milions d'euros, és a dir, augmentaran un 38%. A més, la companyia s'ha compromès a destinar fins a un total de 2.000 milions d'euros addicionals a la recompra d'accions, si no es presenten oportunitats de creixement interessants via adquisicions, amb un màxim anual de 400 milions d'euros. Amb això, diuen els experts de Bankinter, la retribució total a l'accionista podria arribar a 8.900 milions durant el període.

Els analistes d’RBC creuen, però, que les previsions d'augment del benefici i l'EBITDA plantejades per Naturgy són massa optimistes

"El flux de caixa generat pel grup i l'entrada de fons de les desinversions es destinaran, fonamentalment, a la retribució a accionistes durant el període", diuen des de Bankinter. Així mateix, recorden que el fons CVC i Corporació Financera Alba (grup familiar March) van adquirir el passat mes de febrer el paquet accionarial del 20% que li quedava a Repsol en Gas Natural, i es veu que "aquests nous accionistes han demandat a l'equip una retribució més generosa (pujada del repartiment del dividend i recompra d'accions)" que s'ha concretat al pla estratègic.

I en una línia semblant s'han expressat els analistes d’RBC Capital Markets, que han titllat d’"inesperat" l'augment del dividend anunciat per Naturgy. En un informe, els experts d'aquesta empresa creuen que la proposta llançada per l'energètica per a aquest 2018, amb l'augment del 30% previst en el dividend, és "sòlida" i que, per tant, podrà complir-hi, i també diuen que la rendibilitat per dividend serà del 5,7%, en línia amb el PER de la resta de les empreses del sector.

No obstant això, RBC dona una de freda i una de calenta a Naturgy. I és que, tot i que considera positiu l'augment del dividend, també diu que les previsions d'augment del benefici i l'EBITDA plantejades per la companyia són massa optimistes. L'energètica preveu augmentar els seus beneficis un 32% fins als 1.800 milions d'euros pel 2022, mentre que espera poder incrementar el benefici brut d'explotació un 28%, fins arribar als 5.000 milions al final del període. Els experts d'aquesta empresa d'anàlisi consideren, però, que les xifres quedaran bastant per sota en ambdós casos. Pel que fa al benefici, assenyalen que es quedarà en 1.550 milions d'euros, mentre que l'EBITDA no passarà dels 4.800 milions. "Hi ha un risc tant alcista com baixista per als números des d'aquí", remarquen.

Altres experts, com els de Banc Sabadell, han comentat que el pla estratègic de Naturgy supera les previsions del consens, encara que els títols de l'energètica segueixen sense convèncer-los. Han comunicat un augment del preu objectiu de l'acció del 5,5% fins als 22,9 euros per acció, xifra que representa un potencial de pujada del 2%, encara que la seva recomanació segueix sent 'vendre'. "No veiem catalitzadors des d'aquí", diuen en un informe publicat aquest divendres.

Des de Renta 4, per la seva banda, assenyalen que malgrat que alguns dels objectius de Naturgy en els seus negocis són "una mica ambiciosos", creuen que "si no hi ha canvis substancials en les tendències del mercat" serà "factible" que la companyia hi compleixi, sobretot tenint en compte "el positiu 'track record' que té el nou CEO del grup (anterior CEO d'Abertis)", diu en referència a Francisco Reynés. Encara que també asseguren que la cotització es troba "en uns nivells una mica exigents" i, després de recordar l'anterior preu objectiu que li van atorgar als títols, de 19,90 euros, anuncien que posen la recomanació en revisió.

Finalment, els experts de Morningstar destaquen també el "dràstic" increment del dividend, de manera que el creixement anual compost en serà del 10% entre 2017 i 2022, cosa que, apunten, suposa la retribució a l'accionista "més alta del sector".

Últimas noticias