El megafondo per a grans consumidors de llum obligarà Alcoa a seguir 5 anys a Espanya

Ho aprovarà el Govern aquest dimarts i arribarà a un màxim de 600 milions en tres anys

Per

Bolsamania | 23 jun, 2020

Un nou fons, a manera d'assegurança per a cobrir els riscos de comprar electricitat en contractes a llarg termini, amb l'objectiu de donar suport a les empreses grans consumidores d'electricitat. Un fons al qual podrà accedir Alcoa, que està immersa en el procés de retallada de la seva plantilla a Lugo, però sempre que compleixi una sèrie de requisits, com que aquests contractes de llum han de ser per més de cinc anys.

El Govern aprova aquest dimarts el Fons de Reserva de Garantia per a la indústria electrointensiva. Es tracta d'una cobertura que permetrà a aquestes empreses comptar amb l'Estat per donar suport davant del risc d'aquestes megacompres de llum que contracten a mitjà i llarg termini. En total, 600 milions d'euros en anualitats de 200 milions i, a partir del llavors, una xifra a determinar pels Pressupostos Generals de l'Estat.

Aquest fons, que gestionarà la Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit per a l'Exportació (CESCE), només contempla la cobertura d'aquests contractes de llum “després de la deguda anàlisi del comprador, en un percentatge no superior al 80%, per a terminis no inferiors a cinc anys, i una vegada satisfet el pagament de la corresponent prima i amb l'objectiu de mantenir un equilibri financer en el mitjà-llarg termini”, segons es detalla a la memòria econòmica de l'avantprojecte elaborat pel Ministeri d'Indústria.

EL COST

Quant a l'impacte en si, l'Executiu fa les seves pròpies estimacions econòmiques i del nombre d'empreses que poden sol·licitar-lo. “Si suposem que el 80% dels consumidors electrointensius signessin contractes d'aquest tipus per 10 anys i, tenint en compte que es podria comptar amb 612 beneficiaris potencials amb un consum estimat anual de 40.757 GWh (...) i considerant que el preu mitjà del mercat 'espot', el 'pool', durant l'any 2019 va ser de 47.68 €/MWh representaria un import anual de 777 milions d'euros”.

L'avantprojecte estima que les garanties que “se solen demanar” se situen en 5 euros per MWh negociat. Per això, calcula que per a CESCE, el risc màxim potencial podria aconseguir 814,8 milions d'euros. “Quantia que correspondria al primer any del contracte en cas que ho fessin tots i alhora, la qual cosa és impossible”.

“No obstant això, i amb la finalitat d'aconseguir una adequada cobertura de la demanda, complir amb l'objectiu i, simultàniament, evitar una acumulació inicial de risc, es planteja limitar la quantitat a cobrir a 600 milions d'euros durant els tres primers anys”, recull la memòria d'impacte econòmic. Justifica per a aquesta valoració que “es tracta d'operacions complexes amb temps de maduració llargs, la qual cosa fa previsible més un degoteig d'operacions que una acumulació”.

Alcoa podria fer ús d'aquesta mena d'assegurances, sempre que es comprometés amb contractes de subministrament a més de cinc anys. Avui dia, l'empresa no cedeix, i manté la retallada d'ocupació per a més de 530 treballadors a l'única planta que li queda a Espanya. De moment, el Govern presentarà aquest dimarts el fons de 600 milions i queda per a les pròximes setmanes l'Estatut per al Consumidor Electrointensiu que regularà amb més detall la manera amb la qual afronten la seva costosa factura de la llum aquests grans consumidors elèctrics.

Últimas noticias