El baix preu del cru provoca la fallida de 90 petrolieres nord-americanes des de 2015

El deute de les grans petrolieres és el doble que el 2014

Per

Bolsamania | 06 set, 2016

Actualitzat : 09:41

Malgrat la recuperació que ha viscut el preu del petroli en els últims mesos, encara no és suficient per a moltes empreses del sector. Des que els preus de l''or negre' van arribar a caure fins i tot per sota dels 30 dòlars a començaments de 2016, 90 empreses petrolieres als EUA i Canadà s'han declarat en concurs de creditors. A les seves esquenes deixen un deute impagat superior als 66.000 milions de dòlars, segons l'estudi realitzat per la firma nord-americana Haynes & Boone, i una radiografia del sector realment preocupant.

En els últims dies, el cru ha recuperat part del terreny perdut i es col·loca entorn dels 48 dòlars. Però, encara que aquest preu suposa una pujada de gairebé el 80% des dels mínims anuals, el sector necessita més.

Els beneficis de les petrolieres estan molt ajustats, i per a empreses que no passen pel seu millor moment financer, aquesta situació està sent nefasta. Els balanços, que mostren un elevat endeutament, estan ofegant a moltes d'elles, portant-les en gran part dels casos a la fallida.

EL DEUTE ES DISPARA

2016 està sent especialment dur per a les petrolieres nord-americanes. En el que va d'any, ja van 48 fallides als Estats Units i Canadà, superant a les 42 que es van produir durant tot 2015. A més, el deute que deixen enrere es dispara. Si al final de 2015 ascendia a 17.000 milions de dòlars, mancant quatre mesos perquè finalitzi aquest any el deute impagat arriba als 49.000 milions de dòlars, un augment del 188%.

Deute sense assegurar, assegurat i agregat 2015-2016

En el cas dels grans productors mundials, com Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP, i Chevron, el deute agregat de tots ells arriba als 170.000 milions d'euros, més del doble que el 2014.

Aquest període en el qual el petroli està per sota dels 60 dòlars per barril s'allarga ja més d'un any i mig, i cada vegada són més les empreses que es veuen ‘asfixiades’ per fluxos de caixa negatius. En el cas de l'espanyola Repsol, la companyia ha hagut de portar a terme un pla de desinversió que li permeti afrontar amb solvència aquesta situació. De fet, està pendent de tancar l' acord de venda amb un terç de la seva participació a Gas Natural.

La indústria petroliera va reduir les assignacions destinades a noves prospeccions i investigació en més de 300.000 milions de dòlars

A més, les dificultats per les quals estan passant les empreses petrolieres i la sobreproducció podrien suposar l'escassetat del futur. La caiguda que està experimentant la inversió de les companyies, centrades a mantenir el seu negoci a flotació, ha suposat una retallada sense precedents. En els dos últims anys, la indústria petroliera va reduir les assignacions destinades a noves prospeccions i recerca en més de 300.000 milions de dòlars, segons dades de l'Agència Internacional de l'Energia (IEA).

ÉS UN PROBLEMA DE SOBREPRODUCCIÓ O D'EFICIÈNCIA?

La sobreproducció del sector porta temps preocupant als mercats. Amb Xina creixent al seu nivell més baix en els últims 25 anys, i sense una alternativa clara que substitueixi la seva demanda, sembla que la solució ha d'arribar pel costat de l'oferta. Els països de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) no aconsegueixen posar-se d'acord sobre una reducció de la producció per elevar els preus i els productors amb majors costos ja miren a la seva propera reunió a Algèria a la fi d'aquest mateix mes amb l'esperança d'un canvi.

Durante las últimas semanas varios países como Brasil y Venezuela se han mostrado favorables a una posible congelación de la producción

Durant les últimes setmanes diversos països com Brasil i Veneçuela s'han mostrat favorables a una possible congelació de la producció, i el rumor durant l'última jornada que l'Aràbia Saudita i Rússia podrien haver arribat a un acord va impulsar al cru durant el matí del dilluns. No obstant això, els analistes segueixen sent sent prudents sobre l'acord, després d'haver fallat en les seves prediccions en nombroses ocasions durant aquest any. L'Aràbia Saudita, l'Iraq i l'Iran cada vegada tenen major quota de mercat i caldrà esperar per saber fins a on estan disposats a arribar per acabar amb la seva competència.

Malgrat hi ha països que no senten la pressió d'un cru a aquest preu, la pròpia ministra de finances de Singapur declarava a CNBC que se sentien “còmodes” en zones properes als 50 dòlars. A aquest nivell hi ha productors d'altres països que estan trobant grans dificultats per operar en beneficis.

Font: Rystad Energy

En aquest temps, l'orient mitjà s'ha aprofitat dels seus menors costos per disparar la seva producció, arribant a la xifra rècord de 31 milions de barrils per dia. Això li ha permès aconseguir el 35% de la quota mundial, el seu nivell més alt des de 1975.

Últimas noticias