EasyJet es dispara a la borsa després d'anunciar que vol retallar un 30% de la plantilla

Per adaptar-se a un mercat més petit a conseqüència de la pandèmia del coronavirus

Per

Bolsamania | 28 mai, 2020

L'aerolínia britànica de baix cost EasyJet va anunciar que té previst retallar fins a un 30% de la seva plantilla, equivalent a 4.500 llocs de treball, i reduir la seva flota, per adaptar-se a un mercat més petit a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. Les seves accions pugen aquest dijous prop d'un 5%.

EasyJet, que dóna feina a més de 15.000 persones a vuit països d'Europa, va dir que iniciaria un procés de consulta amb el seu personal durant els pròxims dies. L'empresa emprèn d'aquesta manera mesures de reestructuració laboral més tard que moltes de les seves competidores.

No obstant això, els ajustos són en principi més profunds que els d'altres aerolínies de baix cost. Ryanair té intenció d'acomiadar el 15% de la seva plantilla, mentre que l'aerolínia Wizz està reduint el seu equip humà un 19%.

El nou coronavirus ha posat de genolls les aerolínies de tot el món, deixant en terra als avions i forçant-les a aplicar dolorosos ajustos de personal mentre es preparen per a un mercat que podria trigar tres anys a recuperar-se. Ryanair, el major rival de baix cost de EasyJet, British Airways i Virgin Atlantic han anunciat en conjunt retallades de 18.000 ocupacions aquest últim mes.

REPRENDRÀ ELS SEUS VOLS EL 15 DE JUNY

EasyJet va dir que reduiria la seva flota d'avions a uns 302 aparells, uns 51 avions menys del que havia estat planejant per a finals de 2021 abans de la crisi sanitària. L'empresa preveu volar amb prop d'un 30% de la seva capacitat a la fi d'enguany, però no espera que la demanda es recuperi totalment fins al 2023. A més, té previst reprendre els vols el 15 de juny, centrant-se principalment en vols nacionals al Regne Unit i França.

"És encoratjador veure que les aerolínies comencen a donar dates fermes per retornar els avions al cel. No obstant això, tots els senyals apunten a un llarg camí cap a la recuperació", assenyalen els analistes de Hargreaves Lansdown. Afegeixen que "un possible costat positiu per als accionistes és que la crisi brinda a les aerolínies l'oportunitat de restablir les seves estructures de costos i poden renegociar amb aeroports i altres proveïdors, així com reduir la plantilla i acordar reduccions en el pagament del personal. Això faria que les companyies que sobrevisquin siguin més eficients que abans, fins i tot si les mesures de distanciament social els impedeixen explotar-ho a curt termini".

Per part seva, des del sindicat Unite creuen que la notícia és "un altre recordatori de l'estat perillós del sector de l'aviació i subratlla la urgent necessitat que el Govern presenti el paquet de suport promès al març". Afegeixen que l'aerolínia va rebre un préstec recolzat pel Govern de 600 milions de lliures i es va comprometre a invertir en nous avions.

"La declaració de EasyJet segueix els anuncis de pèrdua d'ocupacions proposades per altres aerolínies i novament demostra per què és imperatiu que el Govern present amb urgència un pla a mesura per brindar assistència al sector d'aviació del Regne Unit", un país insular per al qual l'aviació és "estratègicament crucial per a l'èxit econòmic a llarg termini, recalquen.

Últimas noticias