Delgado (BdE): "La banca ha de ser més solvent i ser discreta amb el dividend"

Per a la subgovernadora, abans de la crisi les entitats tenien una capacitat "desmesurada"

Per

Bolsamania | 05 jul, 2019

Actualitzat : 13:21

Margarita Delgado, sotsgovernadora del Banc d'Espanya, ha reiterat la necessitat que els bancs vigilin els seus dividends perquè no posin en risc la seva solvència. "Els bancs han d'augmentar la seva solvència i ser molt discrets amb els seus dividends", ha afirmat en el marc del desè aniversari del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

No és la primera vegada que la sotsgovernadora envia aquest encàrrec a les entitats. Fa algunes setmanes, en un fòrum financer, ha apuntat que "les polítiques de retribució a l'accionista s'han d'adequar a les necessitats de generació orgànica de capital de cada entitat". La institució, de fet, considera al seu últim Informe d'Estabilitat Financera que un repartiment de dividend del 50% dificulta als bancs tenir prou capital per afrontar riscos, com un augment de la demanda de crèdit, o, directament, per absorbir les seves pròpies pèrdues en cas de crisi.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, que també ha participat en aquest panell, ha destacat la necessitat de millorar la rendibilitat per a la banca. "La societat no és conscient que la banca no és rendible", ha lamentat, per després explicar que la baixa rendibilitat de la banca es deu a la caiguda dels tipus d'interès, al procés de despalanquejament i l'augment dels requeriments de capital per la regulació.

D'altra banda, la sotsgovernadora ha posat en valor la "reconversió industrial" escomesa pel sistema financer espanyol després de la crisi. "Ens havíem passat de frenada, els bancs havien augmentat la capacitat de forma desmesurada, sense sentit, per la qual cosa va caldre passar per un procés de reconversió", ha afegit. Així, Delgado ha destacat que el nombre d'oficines bancàries s'ha reduït un 40% (-20.000 sucursals) i els empleats de les entitats, un 30%.

La sotsgovernadora ha participat, amb motiu del desè aniversari del FROB, en un panell en el qual també ha estat present Ínigo Fernández de Mesa, actual responsable de Rothschild Espanya i exsecretari d'Estat d'Economia i exvicepresident del FROB. El directiu ha coincidit amb el missatge de Delgado relatiu a l'"excés" de capacitat de la banca abans de la crisi, que "s'ha corregit de forma molt ràpida", fins a aconseguir el "sistema més eficient d'Europa". "Va ser una reconversió dura, però necessària", ha afegit.

QUE EL BANC CENTRAL DONI LIQUIDITAT

Per la seva banda, Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya, ha advocat perquè els bancs centrals actuïn com a proveïdor de fons en el cas d'entitats en resolució que han patit fortes retirades de fons. Per al màxim responsable del Banc d'Espanya, cal tenir eines de provisió de liquiditat en el cas que la resolució d'un banc no es pugui resoldre mitjançant la venda a un altre banc.

"Cal assegurar-nos que existeixen mecanismes suficients de provisió de liquiditat a l'entitat resolta que facin creïbles l'eina i el mateix procés de resolució. A la vista de com altres països avançats han resolt aquest problema, la solució, al meu entendre, podria involucrar el banc central com a proveïdor de fons", ha apuntat.

Això sí, això només podria fer-se, segons Hernández de Cos, comptant amb "les degudes garanties públiques proporcionades de forma comuna", és a dir, amb un Fons Únic de Resolució (FUR) i un Fons de Garantia de Dipòsits europeu. "Això sí, si s'arribessin a executar en tot o en part, caldria garantir la neutralitat fiscal a mitjà termini del mecanisme", ha afegit el governador, és a dir, que l'ajuda no tingui impacte en el dèficit.

Últimas noticias