Colòmbia intervé la filial de Gas Natural Fenosa al país

La Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris ha anunciat la presa de possessió dels béns, actius i negocis d'Electricaribe

Per

Bolsamania | 15 nov, 2016

Actualitzat : 17:16

El Govern de Colòmbia ha procedit a la intervenció de la filial de Gas Natural Fenosa, Electricaribe, després que en les negociacions entre l'Executiu del país i la cúpula directiva del grup energètic espanyol no hagi arribat a cap acord per trobar una solució a la crisi oberta .

En concret, la Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris ha anunciat la presa de possessió dels béns, actius i negocis d'Electricaribe amb la finalitat d'assegurar la prestació del servei d'energia elèctrica en els departaments proveïts per la companyia, va informar l'organisme colombià.

La Superintendència assenyala que ha procedit al nomenament de Javier Llastra com a agent especial Electricaribe i que Tetra Tech, empresa global especialitzada en presa de possessió d'electrificadores, recolza l'acció.

En el seu compte de Twitter, el ministre de Mines i Energia, Germán Arce, ha confirmat la suspensió de les negociacions amb Gas Natural Fenosa per "falta de capitalització" i ha assenyalat que la "presa de possessió de Electricaribe és la millor alternativa per garantir servei d'energia per a famílies i indústria" de la regió.

El president de Gas Natural Fenosa, Isidro Fainé, va viatjar el cap de setmana passat a Colòmbia per reunir-se amb membres de l'Executiu colombià, entre ells el president José Manuel Santos, per abordar la crisi oberta per la filial, segons recull Europa Press.

A principis d'agost, Gas Natural Fenosa va notificar a les autoritats colombianes l'inici d'una controvèrsia a la llum de l'acord internacional d'inversions recíproques entre Espanya i Colòmbia a causa d'aquest deute acumulat amb la seva filial al país sud-americà, Electricaribe, en la qual compta amb una participació del 85%.

Des d'aquest moment, existia un termini de negociació de sis mesos que, de no derivar en un acord, pot provocar una denúncia de l'empresa espanyola davant la cort internacional d'arbitratge del Ciadi.

IMPAGAMENTS PER MÉS DE 1.250 MILIONS D'EUROS

Gas Natural Fenosa ha xifrat en 4.074.328 milions de pesos colombians (1.259 milions d'euros) el deute que acumula per impagaments de clients d'electricitat a Colòmbia a tancament del passat mes de setembre. D'aquest import té provisionat aproximadament el 83% (uns 1.044 milions d'euros).

La passada setmana, en una conferència amb analistes per presentar els resultats corresponents als nou primers mesos de l'any, el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, va assegurar que el grup manté "la voluntat de cooperar" amb el Govern colombià per aconseguir una solució al problema, que passa, segons va afirmar el directiu, per establir un marc regulatori al país que li doti de la seguretat jurídica necessària.

La filial colombiana de Gas Natural Fenosa ja havia evitat aquest mes l'inici d'un procés de suspensió d'activitat després de pagar prop de 28.000 milions de pesos (8,5 milions d'euros) a l'operador del sistema elèctric del país.

Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa l'any 2000 i, posteriorment, es va integrar en Gas Natural quan la gasista va adquirir Fenosa el 2009.

RESPOSTA DE GAS NATURAL

Gas Natural Fenosa ha tingut coneixement d'una notificació que estableix, com a mesura preventiva, la presa de possessió temporal de la seva societat participada en la República de Colòmbia, Electrificadora del Carib. La companyia ha mostrat el seu total interès a cooperar i col·laborar amb les autoritats de la República de Colòmbia, tant en el passat com ara de cara al futur.

La compañía ha mostrado su total interés en cooperar y colaborar con las autoridades de la República de Colombia

L'empresa ja va activar fa uns mesos el procés de converses per tractar de resoldre de manera negociada la situació de la companyia en el marc del tractat de protecció recíproca d'inversions entre el Regne d'Espanya i la República de Colòmbia. Gas Natural Fenosa té una participació del 85,38% al capital de Electrificadora del Carib.

A 30 de setembre de 2016, d'acord amb els estats financers auditats de Electrificadora del Carib, els fons propis ascendien a 1.867.102 milions de pesos colombians (581 milions d'euros).
En el tercer trimestre de l'exercici 2016, d'acord amb els estats financers auditats d'Electrificadora del Carib, l'EBITDA va ascendir a 623.181 milions de pesos colombians (185 milions d'euros) i el resultat net va reflectir pèrdues de 114.953 milions de pesos colombians (33 milions d'euros).

D'acord amb el procediment iniciat, Gas Natural Fenosa manté la consolidació de Electrificadora del Carib pel mètode d'integració global, i espera que aquesta administració temporal no tingui impacte sobre l'operativa habitual de la societat. Així mateix, no s'estima que l'esmentada intervenció temporal de la companyia colombiana tingui impacte sobre el resultat net ni sobre el cash-flow de Gas Natural Fenosa, no afectant per tant a la seva actual política de dividends.

Últimas noticias