BBVA encara creu que Espanya generarà 800.000 llocs de treball fins el final de 2017

L'entitat preveu que el creixement redueixi la taxa d'atur entorn al 18,2% a finals de 2017

Per

Bolsamania | 08 set, 2016

Actualitzat : 14:43

BBVA Research considera que el creixement esperat permetrà la creació d'al voltant de 8.000 llocs de treball i la reducció de la taxa d'atur entorn del 18,2% a la fi de 2017, segons l'informe 'Observatori Econòmic d'Espanya' elaborat pel servei d'estudis de l'entitat i presentat aquest dijous.

Para BBVA Research, el incremento del número de afiliados a la Seguridad Social decepcionó en agosto, pero la desaceleración en la creación de empleo será leve si se recupera la tendencia del mes anterior. Por su parte, el ritmo de descenso del desempleo se mantuvo el octavo mes del año.

CONTINÚA LA RECUPERACIÓN

Además, el banco confirma la continuidad de la recuperación económica española a comienzos del segundo semestre de este año y prevé que el tercer trimestre podría ser el quinto consecutivo de crecimiento en España en torno al 0,8% trimestral, según han señalado Jorge Sicilia, economista jefe del Grupo BBVA y director de BBVA Research, y Rafael Doménech, responsable de Análisis Macroeconómico de BBVA Research, durante la presentación.

BBVA mantiene las previsiones de crecimiento conocidas en agosto del 3,1% para este año y del 2,3% para 2017

Así, el servicio de estudios de BBVA mantiene las previsiones de crecimiento conocidas en agosto del 3,1% para este año y del 2,3% para 2017.

En cuanto al informe presentado en mayo, las perspectivas de crecimiento han mejorado para el presente año, como consecuencia del impacto de los "vientos de cola" que favorecen a la economía española. Entre ellos se encuentra una política monetaria expansiva, reducidos precios del petróleo, un mayor impulso fiscal del previsto y la incertidumbre en mercados competidores del sector turístico español, según subrayan desde BBVA.

No obstante, el banco espera que se produzca una ralentización del crecimiento provocada por diferentes circunstancias como como es el Brexit, la expectativa de una política fiscal menos favorable y el impacto que pueda tener la incertidumbre sobre la política económica que pueda implementarse durante los próximos años.

EL CONSUMO DE LOS HOGARES IMPULSA EL CRECIMIENTO

La demanda doméstica privada ha sido el elemento que más ha potenciado el crecimiento de la economía en el segundo trimestre de 2016, a pesar de la incertidumbre existente, afirman desde BBVA. Asimismo, desde la entidad se espera que este factor continúe siendo igual de influyente durante los próximos trimestres.

En canvi, es preveu que el creixement de la despesa interna en 2017 sigui quatre desenes menor de l'esperat al maig (2,3%), com a conseqüència de la deterioració de l'escenari econòmic i l'elevada incertesa sobre la política econòmica i la derivada del Brexit. Aquesta situació també pot estar condicionant l'engegada d'alguns projectes d'inversió.

LES EXPORTACIONS ES MODEREN

Malgrat la intensa desacceleració del comerç mundial de béns en els últims trimestres, la contribució de la demanda exterior al creixement durant el segon trimestre va ser la major des de l'últim període de 2012. La informació disponible indica que les vendes de béns a l'exterior estan mostrant senyals positius, igual que les de serveis, potenciades pel turisme exterior.

La contribución de la demanda exterior al crecimiento durante el segundo trimestre fue la mayor desde el último periodo de 2012

No obstant això, de cara als propers trimestres, la conjuntura internacional obliga a revisar a la baixa l'estimació de creixement de les exportacions totals en 2017. L'impacte estimat del Brexit, proper a quatre desenes del PIB,actua sobre l'economia espanyola tant per la importància de les exportacions al Regne Unit, com per l'exposició indirecta a través de la demanda global.

Al mercat del petroli, les previsions de BBVA Research apunten a un augment dels preus en 2016 i 2017 d'un11% i un 8% (en mitjana anual) per sobre de l'estimat a principis de 2016. Així, el benefici estimat a primers d'any es reduiria a la meitat.

COMPLIR AMB EL DÈFICIT

Les administracions públiques segueixen aplicant una política fiscal lleugerament expansiva, per la qual cosa el dèficit de 2016 es reduirà tan sols un 0,6%, fins al 4,4% del PIB, per sota del nou objectiu d'estabilitat (4,6%), malgrat l'elevat creixement del PIB. Per 2017 s'espera que els comptes públics millorin, però en un escenari sense canvis en la política fiscal, el dèficit es reduiria tan sols fins al 3,6% del PIB, i superaria l'objectiu pressupostari fixat en el 3,1%.

En el proper bienni, les mesures de política fiscal estaran condicionades per la resolució de la Comissió Europea sobre el procediment de sanció per l'incompliment dels objectius de 2015.

Últimas noticias