Acerinox planteja un ERTE per la gran pujada de l'energia i les primeres matèries

La borsa de metalls de Londres va decidir suspendre aquest dimarts la negociació del níquel

Per

Bolsamania | 09 mar, 2022

Acerinox ha plantejat un ERTE a la planta de Cadis davant l'elevat cost energètic i problemes de subministrament d'algunes matèries primeres com ferrocrom, ferroníquel i ferrosilici, segons ABC. A més, la borsa de metalls de Londres (LME) va decidir suspendre aquest dimarts la negociació del níquel després que s'elevés més del 70% la cotització.

"Qualsevol mesura seria preventiva per fer front a la incertesa sobre els costos energètics i especialment l'elevada volatilitat dels mercats", expliquen els experts de Bankinter, que aconsellen comprar el valor, amb una valoració de 14 euros.

"Acerinox va obtenir a prop del 37% dels seus ingressos d'Europa el 2021, mentre que a prop del 49% procedeixen del mercat nord-americà. Considerem que el tensionament de sobrecostos d'energia es produeix fonamentalment al costat europeu", afegeixen.

"Actualment, el deute financer net del grup (que es va reduir un 25% l'any passat) suposa 0,6 vegades l'EBITDA del 2021, que va suposar el millor any de la seva història", conclou.

Des de Banc Sabadell, entitat que també aconsella comprar, amb preu objectiu de 14 euros, comenten que "si bé s'esperava que el preu del níquel augmentés i tingués cert impacte en la demanda de l'acer inoxidable, un xoc com l'actual podria portar a suspendre'n la producció".

"Abans de l'inici de la guerra d'Ucraïna", afegeixen els seus experts, "l'extra d'aliatge suposava el 55/60% del preu de la xapa d'acer inoxidable a Europa. Així, malgrat que els contractes a Europa ja havien tornat a un model en què es traslladava al client l'extra d'aliatge, és de suposar que tret que els preus s'estabilitzin tinguem un impacte rellevant també en la producció de la companyia”.

"En una primera anàlisi", conclou, "creiem que els costos extra podrien acostar-se als 150 milions d'euros l'any (15% de l'EBITDA esperat per al 2022) en limitar-se el principal a Europa (que pesa un 15% de l'EBITDA total d'Acerinox) D'altra banda, el cost de l'eventual ERTE pensem que hauria de tenir un impacte de 30 milions d'euros (3% de l'EBITDA esperat el 2022).

Últimas noticias