El CIS dona al PSOE una clara victòria el 10N: el 32,2% del vot i entre 133-150 escons

Sánchez podria governar amb el suport de Unides Podem o Ciutadans

Per

Bolsamania | 29 oct, 2019

Actualitzat : 14:06

El PSOE podria guanyar amb contundència les eleccions del pròxim 10 de novembre. Aquest és, almenys, el pronòstic de l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que augura que Pedro Sánchez i els seus aconseguiran un 32,2% dels vots i que podria obtenir entre 133 i 150 escons al Congrés dels Diputats. Si es compleix el millor dels pronòstics, podria governar amb majoria absoluta amb el suport de Unides Podem o Ciutadans.

I és que els lilas, liderats per Pablo Iglesias, se situarien com a tercera força i collirien un 14,6% dels vots en total, en sumar totes les confluències. El CIS dona a Unides Podem entre 27 i 33 diputats, mentre que En Comú Podem podria aconseguir entre 8 i 9, i En Común-Unides Podem, entre 2 i 3 diputats.

Encara que no només amb l'esquerra podria governar el PSOE. Sánchez també podria revalidar el seu lloc a La Moncloa si arriba a un acord amb Ciutadans. Els d'Albert Rivera serien la quarta força política, amb un 10,6% dels vots i entre 27 i 35 escons, de manera que, en el millor dels escenaris plantejats per l'organisme que presideix José Félix Tezanos per a tots dos casos, la investidura també seria possible.

Al macrobarómetro electoral, realitzat entre el 21 de setembre i el 13 d'octubre (no comptabilitza reaccions a la sentència del 'Procés' ni tampoc té en compte els disturbis que es van produir dies després, ni tan sols els efectes que podria haver tingut en el electorat la recent exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos), situa el PP de Pablo Casado com a segona força. Estima que pujaria respecte a les generals d'abril, de manera que podria collir el 10N un 18,1% dels vots i es quedaria amb entre 74 i 81 escons, molt lluny dels fins a 100 seients que li donen altres enquestes.

Per la seva banda, la formació que lidera Santiago Abascal, Vox, seria la gran damnificada, sempre segons el CIS, ja que altres enquestes li atorguen millors resultats. Es mantindria com a cinquena força però només aconseguiria un 7,9% del vot, xifra que li reportaria entre 14 i 21 diputats, quan el 28A en va aconseguir 24.

I què passaria amb Íñigo Errejón? Doncs que entraria al Congrés. El baròmetre dona a Més País un 2% de l'estimació del vot, xifra que li reportaria dos seients a l'hemicicle. Encara que en total podrien ser quatre, ja que el candidat ha segellat una aliança electoral a la Comunitat Valenciana amb Compromís, de manera que acudiran al 10N sota la marca Més Compromís, a la qual el CIS dona un 0,9% de l'estimació del vot i entre 1 i 2 diputats.

INDEPENDENTISME ENCAPÇALAT PER ERC

Pel que fa a les formacions independentistes, ERC s'imposaria amb claredat en aconseguir un 4,4% dels vots, xifra que li reportaria entre 16 i 18 escons al Congrés. Molt per sobre de JxCat, que només aconseguiria un 1,8% dels vots i entre 8.9 diputats. La CUP, que es presenta per primera vegada a unes eleccions generals, es faria amb el 0,6% dels suports i entre 1 i 2 diputats.

A més, cal destacar que respecte al setembre l'abstenció ha caigut (ara seria de l'11,8% enfront del 12,4% anterior), encara que és cert que l'enquesta revela que un 20,3% de l'electorat no té decidit encara el sentit del seu vot el 10N. I una altra dada curiosa que aporta aquest baròmetre és que Íñigo Errejón està més ben valorat pels espanyols que Pablo Iglesias (una nota de 3 enfront del 2,9 del líder dels lilas). Pedro Sánchez és el que millor nota obté, però no aconsegueix l'aprovat (4), seguit de Pablo Casado (3,1) i d'Albert Rivera i Alberto Garzón, que empaten amb Errejón (3). Santiago Abascal ha de conformar amb una nota de 2,2.

I entre els problemes, destaca la pujada que ha experimentat la preocupació dels enquestats sobre la independència de Catalunya (un 10,5% enfront del 5,8% de setembre). Com és habitual, l'atur és el problema més esmentat, amb un 56,9%, seguit dels polítics, els partits i la política, amb 37,8%, i els problemes d'índole econòmica (29,1%). La corrupció i el frau preocupen al 21,2% dels espanyols, i la manca d'acords, la situació política i la inestabilitat ha estat esmentada pel 13%. La preocupació per les pensions, però, ha baixat del 9,4% de setembre al 8,1% actual.

L'enquesta s'ha fet amb una mostra de 17.650 entrevistes a 1.091 municipis de les 50 províncies d'Espanya. És, com ha confirmat el CIS, similar a les enquestes preelectorals que es van realitzar de cara a les generals d'abril i les europees i municipals de maig.

Últimas noticias