Trump busca acords comercials amb el Regne Unit i el Japó però critica el Canadà

Trump i May esperen signar un "ambiciós" acord després del Brexit

Per

Bolsamania | 27 set, 2018

Actualitzat : 10:54

El president dels EUA, Donald Trump, està traient suc de l'Assemblea General de l'ONU. En el marc d'aquesta trobada, ha anunciat progressos en matèria d'acords comercials amb el Regne Unit i el Japó, però ha carregat contra el Canadà pel TLCAN.

Amb la primera ministra britànica, Theresa May, ha abordat la possibilitat d'arribar a un "gran i ambiciós" acord després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. "La primera ministra i el president han començat a parlar del seu mutu desig de signar un acord comercial", ha indicat l'Oficina de May en un comunicat després de la trobada, que ha durat mitja hora i ha tingut lloc a la localitat de Nova York, segons ha informat el diari britànic The Sun.

"Han arribat a la conclusió que el Brexit ofereix una gran oportunitat per signar un acord de lliure comerç entre el Regne Unit i els Estats Units", recull el text. La idea que Trump dona suport a un acord comercial podria augmentar el suport a May, que ha estat durament criticada davant la possibilitat que no aconsegueixi un bon acord de sortida del bloc comunitari.

NEGOCIACIONS BILATERALS AMB EL JAPÓ

A més, Trump i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, han decidit aquest dimecres iniciar negociacions bilaterals per a un acord comercial entre el Japó i els Estats Units. "El president i el primer ministre han sostingut un debat en profunditat sobre qüestions comercials bilaterals", ha afirmat la Casa Blanca en un comunicat.

"Aquest acord té un enorme potencial per millorar les condicions econòmiques als dos països i proporcionarà un nou i significatiu accés als mercats per als treballadors, agricultors, ramaders i empreses nord-americanes", ha asseverat.

Segons la Casa Blanca, Abe i Trump també han reiterat la seva determinació de treballar junts per mantenir un ordre regional "lliure, obert i pròsper" a l’Indo-Pacífic. Els dos líders també han discutit la situació de Corea del Nord, incloent-hi el seu recent compromís de desmantellar les seves armes de destrucció massiva i programes de míssils.

REBUIG A TRUDEAU

D'altra banda, Trump ha assegurat aquest dimecres que va rebutjar la sol·licitud del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, per reunir-s’hi perquè les negociacions bilaterals sobre el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN) no avancen i els Estats Units no està content amb els negociadors del Canadà.

Trump ha afirmat que no va acceptar trobar-se amb Trudeau. "Els seus aranzels són massa alts i ell no sembla voler avançar i jo li vaig dir 'oblida't d'això, francament nosaltres estem pensant en imposar aranzels a les actuacions que arriben del Canadà'". "Aquest és el gran punt", ha afegit.

Després de les declaracions del mandatari nord-americà, una portaveu del primer ministre del Canadà ha recalcat que Trudeau no va sol·licitar reunir-se cara a cara amb Trump. "No es va sol·licitar una reunió. No tenim cap comentari més enllà d'això", ha assenyalat la portaveu de Trudeau, Chantal Gagnon.

L'atac ha llançat més dubtes sobre el futur del TLCAN, que mou 1,2 bilions de dòlars en comerç anual entre el Canadà, Mèxic i els Estats Units. Els mercats i grups empresarials es preocupen pel dany que un col·lapse del pacte podria provocar.

Últimas noticias