Regne Unit té un 50% de possibilitats d'abandonar la UE sense un acord

Londres i Brussel·les reprenen les converses sobre el Brexit amb la gestió de la frontera d'Irlanda del Nord com un dels principals reptes

Per

Bolsamania | 16 ago, 2018

Actualitzat : 14:59

Reunit Unit i la Unió Europea (UE) reprenen les converses sobre el seu divorci aquest dijous i ho fan amb un 50% de possibilitats que el país abandoni el bloc sense un acord. Així ho ha afirmat el ministre d'Afers exteriors de Letònia, Edgars Rinkevics, abans de la seva trobada amb el secretari d'Afers exteriors britànic, Jeremy Hunt.

Coincidint amb la nova ronda de converses tècniques entre els equips negociadors de Brussel·les i Londres, Hunt s'ha embarcat en una gira de tres dies, que també es durà a terme a Dinamarca i els Països Baixos. Les converses formen part d'un últim esforç dels ministres del Regne Unit per convèncer als seus homòlegs europeus que recolzin els plans de la primera ministra britànica, Theresa May, que ja han estat desestimats pel cap negociador de la UE, Michel Barnier.

Abans de la cita, Rinkevics ha declarat que existeix un "risc molt considerable" que, amb el temps esgotant-se ràpidament, Gran Bretanya abandoni el bloc sense un acord. Les qüestions clau del Brexit segueixen sobre la taula, entre elles la gestió de la frontera entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda, un dels principals reptes d'aquest tram de les converses.

A més, no hi ha acord tampoc en els temps per acabar de concretar les qüestions clau de les futures relacions entre Regne Unit i la UE. Mentre els negociadors de Brussel·les volen que setembre sigui un mes clau, May prefereix que el termini venci ben entrat la tardor.

Per al ministre letó, l'acord hauria d'arribar “abans d'octubre” perquè “és el millor per a la UE i pel Regne Unit”, ha assenyalat en declaracions a la BBC. Però l'estat de les negociacions criden al pessimisme ja que estan en un “moment molt crític”, en el qual hi ha exactament les mateixes opcions que el país britànic abandoni la Unió amb o sense acord, ha emfatitzat Rinkevics.

Últimas noticias