Powell (Fed), sincer: "Entenem millor el poc que entenem de la inflació"

Lagarde evita donar detalls sobre el pla antifragmentació dels diferencials de deute

Per

Bolsamania | 29 jun, 2022

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, i el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell han reiterat la "determinació ferma" del BCE i la Fed per controlar la inflació.

Els banquers centrals han participat a l'últim panell de polítiques del Fòrum del Banc Central Europeu (BCE) sobre la banca central que s'ha celebrat a Sintra, Portugal. Les discussions s'han centrat en els desafiaments als quals enfronta la política monetària en un món que canvia ràpidament.

Powell ha reiterat la fortalesa del mercat laboral nord-americà i ha afirmat que “l'economia pot suportar els moviments de la política monetària”. Tot i la contracció del creixement econòmic als primers tres mesos de l'any, el banquer central s'ha mostrat optimista sobre la salut actual de l'economia, en indicar que "es troba en bona forma".

El principal objectiu de la Fed és reduir la inflació al 2% i fer-ho amb un mercat laboral fort. "La nostra feina és aconseguir l'estabilitat dels preus fins i tot fent front a les noves forces de la inflació". Per aconseguir-ho “hi ha vies, però no garanties”, segons ha assenyalat Powell.

"El procés per controlar la inflació serà dolorós", ha reconegut, tot i que ha detallat que "l'error més gran seria no aconseguir restaurar l'estabilitat de preus". Tot i això, ha tirat de sinceritat en afirmar que "ara entenem millor el poc que entenem de la inflació".

Powell ha fet referència a la feina feta per la Fed durant els últims mesos i ha volgut destacar les "dificultats" a les quals s'han enfrontat, sobretot, a causa dels darrers esdeveniments econòmics.

Tot i l'enduriment de la política monetària nord-americana, el banquer central ha emfatitzat que els mercats "des de l'última caiguda, en general, han estat força ben alineats amb el rumb de la Fed. Els preus del mercat indiquen que els inversors entenen cap a on vol anar la Fed".

"La forma de la corba de rendiment no és una preocupació de primer ordre", ha sentenciat Powell.

Lagarde, per part seva, s'ha mostrat menys optimista que Powell i ha reconegut que "és poc probable que tornem a un entorn de baixa inflació. Les expectatives d'inflació són molt més altes que abans".

La banquera central ha recordat que la situació d'inflació que viu la zona de l'euro està molt influenciada per l'energia i l'impacte de la guerra a Ucraïna.

Pel que fa a la política monetària de la zona euro, ha insistit en la necessitat que sigui gradual, perquè "moure's gradualment és apropiat en moments d'alta incertesa", però, a mesura que la situació s'aclareixi, "caldrà ser menys graduals “i més opcionals, ha apuntat.

Pel que fa al pla antifragmentació anunciat pel BCE, ha dit que no en donarà detalls, ja que "l''escut antiantifragmentació' és un 'treball en progrés'. En comunicarem més el 21 de juliol. Hi haurà mecanismes de protecció i salvaguarda".

La presidenta del BCE també ha fet referència al fet que el risc de fragmentació és intrínsec a l'estructura d'Europa. "Som 19 mercats sense unió fiscal i hem de transmetre la nostra política monetària de manera homogènia a tothom".

Últimas noticias