Moldàvia declara l'estat d'emergència per la crisi de gas

Si no paga la totalitat del deute, Gazprom li tallarà l'aixegta l'1 de desembre

Per

Bolsamania | 25 oct, 2021

Moldàvia ha declarat l'estat d'emergència per l'escassetat de subministraments mentre que el gegant gasista rus Gazprom li ha respost que, si no paga la totalitat del deute, li tallarà l'aixeta de l'1 de desembre, informa Efe.

"Cal pagar a temps pel producte rebut. Aquí no hi ha cap política. Gazprom és una companyia accionarial i no pot treballar amb pèrdues (...). Qualsevol paciència té un límit. Moldàvia ha provocat la crisi amb les seves pròpies mans", ha dit Serguei Kupriànov, portaveu de Gazprom.

"Ens enfrontem a una situació crítica", ha declarat per la seva banda la primera ministra d'aquesta antiga república soviètica, Natalia Gravilita, a l'hemicicle, després d'aprovar aquesta mesura excepcional.

Aquest país, de 2,6 milions d'habitants entre Romania i Ucraïna, rep gas de Rússia mitjançant l'empresa rusomoldava, Moldovagaz, formada amb el gegant Gazprom.

Aquest estat d'emergència hauria d'ajudar a Chișinău obtenir gas d'altres països europeus evitant els tràmits burocràtics.

A l'octubre, Gazprom va elevar els seus preus a Moldàvia de 550 dòlars (472 euros) a 790 dòlars (678 euros) per 1.000 metres cúbics, a causa que Europa s'enfronta a una crisi de gas sobretot per la represa de l'activitat econòmica posterior a la pandèmia, l'escassetat d'existències i l'inici de l'hivern, informa AFP.

Crítics al Kremlin sostenen que Moscou va augmentar les seves tarifes per castigar Moldàvia després de l'elecció el 2020 de la presidenta proeuropea Maia Sandu.

Últimas noticias