McCarthy assenyala que hi ha "avenços" sobre el sostre de deute, però encara no hi ha acord

El president de la Cambra de Representants assegura que no tots estaran contents amb l'acord

Per

Bolsamania | 25 mai, 2023

Nou capítol en la negociació del sostre de deute dels Estats Units. El president republicà de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ha assenyalat que els negociadors han fet alguns avenços, tot i que encara queden qüestions per tancar, i ha avisat que no tothom estarà satisfet amb l'acord per evitar un històric impagament del deute nord-americà.

McCarthy, que ha indicat que "no sap" si aquest dijous arribarà a un pacte, ha destacat que una resolució sobre el deute "no resoldrà tots els problemes, però és el primer pas".

Demòcrates i republicans es mostren optimistes davant la possibilitat d'aconseguir un acord abans d'assolir la data X, que la secretària del Tresor, Janet Yellen, ha establert el proper 1 de juny.

La despesa continua sent el principal punt de fricció entre els partits polítics. Mentre que els republicans volen retallar-lo el màxim de temps possible, els demòcrates ofereixen fer-ho durant un parell d'anys. A més, el president dels EUA, Joe Biden, planteja un increment de l'impost a les grans fortunes i a algunes empreses per augmentar la recaptació, cosa que rebutgen des de l'ala republicana.

Entre els inversors també està augmentant la preocupació davant de la possibilitat que "un error de càlcul" pugui portar el país a una crisi de conseqüències catastròfiques.

"A mesura que avancin els dies sense acord la tensió als mercats anirà a més, amb un significatiu increment de la volatilitat", destaquen els experts de Link Securities.

La manca d'avenços en les negociacions i el partidisme polític que impedeix un acord ha portat l'agència de qualificació Fitch Ratings a col·locar la valoració 'AAA' dels Estats Units en perspectiva negativa.

I tot i que l'agència "encara espera una resolució del límit de deute abans de la data X", ha afegit que "han augmentat els riscos que el límit de deute no s'elevi o suspengui abans d'aquesta data i, en conseqüència, que el Govern pugui començar a incomplir els pagaments d'algunes de les seves obligacions".

Últimas noticias