Els economistes critiquen que Espanya "s'allunya de la resta d'Europa" en no ajornar impostos

Creuen que les mesures fiscals per reduir els efectes econòmics del Covid-19 no són suficients

Per

Europa Press | 31 mar, 2020

El Consell General d'Economistes (CGE) critica que Espanya "s'allunya de la resta d'Europa" quant a les mesures fiscals per reduir els efectes econòmics del Covid-19 en no aprovar l'ajornament de terminis de presentació i de pagaments d'impostos com "la majoria de països" de l'entorn.

El president del CGE, Valentín Pich, ha insistit a recomanar la implementació de mesures similars a Espanya, que passin per ampliar els terminis de les autoliquidacions tributàries i de les declaracions informatives, i que s'agilitin els ajornaments de deutes tributaris també per a empreses que no siguin pimes.

Així mateix, demana que es pugui canviar la modalitat de càlcul del pagament fraccionat de Societats, que es pugui reduir el pagament fraccionat d'empresaris en mòduls i que es modifiquin els terminis de l'Impost de Societats, en aquest últim pel desplaçament que s'ha produït en els terminis mercantils.

Segons el CGE, a la gran majoria de països europeus (22 estats fins avui) s'han prorrogat els terminis per al compliment de les obligacions tributàries a la majoria de les empreses, uns ampliant els terminis de presentació dels impostos, i uns altres, el pagament d'aquests, com ara a Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Bèlgica, Països Baixos, Àustria i Dinamarca, entre d'altres.

Defensen que aquests ajornaments no són condonacions i "no suposarien un gran trastorn per a les arques de l'Estat"

El CGE també demanda l'ajornament temporal del pagament de quotes a la Seguretat Social, en comptes de que les mesures es restringeixin als ERTO de causa de força major motivats pel Covid-19. Referent a això, recorda que Espanya és un dels països amb les cotitzacions més elevades.

En aquest punt, explica que han estat menys els països que han adoptat mesures, encara que sí alguna primera potència, com França, on s'han diferit els pagaments, o algun dels països més afectats per aquesta crisi, com Itàlia, que ha suspès les cotitzacions per als sectors afectats per als mesos de març i abril.

"No s'entén aquesta renúncia del Govern a alinear-se amb les polítiques fiscals que s'estan implementant a tots els països del nostre entorn i a moltes de les nostres comunitats autònomes", ha retret Pich, qui ha defensat que aquests ajornaments no són condonacions i que "no suposarien un gran trastorn per a les arques de l'Estat i aportarien liquiditat a les empreses en un moment crític com que el que estem vivint".

LES CCAA APROVEN AJORNAMENTS

A diferència del Govern d'Espanya, que segons els economistes "amb prou feines ha pres cap mesura" en aquest sentit, almenys 15 comunitats autònomes han ampliat terminis de presentació d'autoliquidacions de pagaments d'impostos en el seu àmbit d'aplicació dels tributs.

En concret, assenyala que la majoria han optat per ampliar els terminis per declarar o autoliquidar l'Impost sobre Successions i Donacions, i l'Impost sobre Transmissions, afegint-hi algunes els Tributs sobre el Joc. Aquest és el cas d'Andalusia, Aragó, Cantàbria, Canàries, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid o Comunitat Valenciana (de moment només està anunciat).

Unes altres afegeixen una pròrroga als tributs propis, com Catalunya i Madrid; i, finalment, algunes han adoptat iniciatives com que no es computi el temps de durada de l'estat d'alarma per a la durada màxima dels procediments, prescripció o caducitat, com a les Illes Balears, igual que va fer l'AEAT, o declarar inhàbils els dies de l'estat d'alarma, com ha fet Madrid.

Els territoris forals han estat "generosos" en l'ampliació de terminis d'autoliquidacions de tota mena i en la flexibilització d'ajornaments i de compliment de terminis en els procediments tributaris.

Últimas noticias