L'OCDE recomana a Espanya més reforma laboral: abaratir l'acomiadament

A més, el període de preavís hauria d'augmentar per reduir costos

Per

Europa Press | 04 jul, 2018

Les indemnitzacions per acomiadament a Espanya són "particularment generoses", segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que recomana al país dur a terme una reforma laboral que augmenti també el període de preavís d'acomiadament alhora que redueixi el seu desemborsament.

"Una reforma que augmenti el període de preavís, compensat amb una disminució de la indemnització, permetria iniciar l'activació durant aquest període sense augmentar el cost per a les empreses", assenyala l'organització al seu informe 'Perspectives d'Ocupació 2018'.

A la seva anàlisi titulada com Club dels països rics, l'organització sosté que la reforma laboral de 2012 ha ajudat a augmentar l'ocupació i a combatre la profundament arrelada segmentació del mercat laboral, a més, va reforçar la capacitat dels empresaris per resistir les turbulències del mercat. "Espanya va perdre molt de temps per dur a terme les reformes necessàries", ha assenyalat durant una roda de premsa el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría que ha recordat que durant els primers anys de la crisi els representants del Govern espanyol la consideraven "un problema anglosaxó".

Ara Espanya està creant mig milió de llocs de treball a l'any com a resultat de la reforma implementada per Mariano Rajoy i ha registrat una millora enorme de 10 punts percentuals de la taxa d'atur, ha assenyalat el mexicà. "Les xifres mostren que ens movem a la bona direcció", ha apuntat.

Pel que fa a la qualitat de l'ocupació a Espanya, la mateixa OCDE assenyala que "la pobresa és una font d'inquietud a Espanya", on la proporció de persones en edat de treballar que viu amb menys del 50% de l'ingrés mitjà és de 15,9%, la segona més alta de l'OCDE, només lleugerament inferior al 16% de Grècia.

Així mateix, com a conseqüència de l'alt atur i l'elevada incidència de contractes temporals, el nivell de seguretat laboral dels treballadors espanyols és el segon més baix de tot l'OCDE, amb un 17,5%, enfront del 4,9% de mitjana de l'organització, només per davant de Grècia, amb un 22,7%.

MILLOR UNA OCUPACIÓ PRECARIA QUE CAP

"Pot ser que no siguin llocs de treball de la millor qualitat", ha reconegut Gurría i ha afegit que és millor una feina precària que cap i ha defensat que la reforma laboral "és responsable de la part positiva, de la creació d'ocupació". El secretari ha declarat que l'adequació de les capacitats dels treballadors a la nova demanda del mercat és l'altra part que cal tenir en compte.

D'aquesta manera, l'OCDE considera "de vital importància" continuar aquest esforç reformador, especialment a través del desenvolupament i coordinació de polítiques d'activació regionals i de la millora al seu monitoratge i avaluació.

En aquest sentit, Stefano Scarpetta, director d'Ocupació, Treball i Afers Socials, ha destacat el recent acord assolit pels agents socials a Espanya per pujar els salaris "dins del que és factible" i ha subratllat que durant els anys anteriors a la crisi Espanya havia perdut molta competitivitat i calia dur a terme una correcció salarial i augmentar la productivitat.

Últimas noticias