L'FMI rebaixa el seu pronòstic per a Alemanya el 2018 per l'amenaça del proteccionisme i un Brexit dur

Recomana a Berlín augmentar la despesa pública i més vigilància sobre els preus de l'habitatge per evitar una bombolla immobiliària

Per

Europa Press | 05 jul, 2018

L'escalada proteccionista global i el risc d'una sortida no pactada de la Unió Europea del Regne Unit poden frenar l'evolució de les exportacions i inversions d'Alemanya, la previsió de creixement de la qual pel 2018 ha estat retallada en tres dècimes pel Fons Monetari Internacional (FMI), fins al 2,2%, mentre que per 2019 anticipa una expansió del 2,1%, una dècima més que al seu anterior pronòstic.

"Els riscos a curt termini són substancials", adverteixen els tècnics de l'FMI en les conclusions preliminars de la seva avaluació sobre el terreny de l'economia germànica de cara a l'elaboració de l'informe anual 'Article IV', en què alerten dels riscos derivats del "significatiu augment del proteccionisme global, un Brexit dur o un reajustament del risc a la zona euro que torni les tensions financeres".

En aquest sentit, la missió de l'FMI considera que una reapreciació del risc sobirà a l’Eurozona com a conseqüència de la incertesa política o l'absència de reformes podria desencadenar una nova onada d'estrès financer, amb implicacions adverses per a la inversió, el creixement i els bancs alemanys i assenyala que el fracàs a l'hora de revertir els creixents sentiments antieuro i antiglobalització podrien minar el creixement a llarg termini.

Així mateix, els experts de l'FMI desplaçats a Alemanya pronostiquen una "marcada" desacceleració del creixement alemany a mitjà termini com a conseqüència de la desfavorable tendència demogràfica i de la productivitat i assenyalen la importància que les polítiques al país se centrin en impulsar el potencial de creixement, incloent-hi una major inversió pública en capital físic i humà per guanyar productivitat i reduir el superàvit corrent del país.

En referència a això, els representants de l'FMI han expressat el seu suport a les mesures del govern alemany per impulsar el creixement a llarg termini, "urgint a emprar l'espai fiscal per augmentar la inversió pública".

No obstant això, alguns membres de la missió del Fons han emfatitzat la necessitat d'equilibrar la despesa per impulsar el creixement amb el manteniment d'amortidors sòlids enfront de potencials crisis econòmiques i els reptes que plantejarà l'envelliment de la població.

RISCOS IMMOBILIARIS

D'altra banda, l'FMI apunta la necessitat de vigilar més a prop l'acceleració dels preus de l'habitatge detectada en algunes de les ciutats amb millor comportament econòmic d'Alemanya.

En aquest sentit, la missió de l'FMI assenyala la inelasticitat de l'oferta d'habitatge i les facilitats de finançament com a factors que han impulsat a l'alça els preus dels immobles, mentre que l'absència de dades a nivell municipal impedeix una completa valoració de l'evolució dels preus.

D'aquesta manera, la institució internacional recomana reforçar les eines de caràcter macroprudencial i abordar de manera urgent les deficiències a la informació per prevenir l'aparició de borses de vulnerabilitat financera.

Últimas noticias