L'Eurogrup es reuneix en plena crisi catalana, tot i que no preveu parlar-ne

A l'agenda no està previst tractar aquesta qüestió, tot i que s'han succeït durant els últims dies les peticions perquè es tractés

Per

Europa Press | 09 oct, 2017

Actualitzat : 12:18

Els ministres d'Economia i Finances de l'Eurozona (Eurogrup) es reuneixen aquest dilluns a Luxemburg. A l'agenda amb l'ordre del dia no està previst que vagin a tractar la crisi catalana, però la incertesa econòmica que ha suscitat la marxa de nombroses empreses des de Catalunya a altres punts d'Espanya és tal que és possible que en aquesta cita es parli de tot el que ha passat durant els últims dies. I és que aquesta reunió es produeix en un dels moments de més tensió entre l'Estat espanyol i la Generalitat que presideix Carles Puigdemont.

Fonts comunitàries asseguren que qüestions com la crisi a Catalunya "no és una cosa que l'Eurogrup discuteixi"

"No és una qüestió que l'Eurogrup discuteixi", expliquen fonts comunitàries citades per Europa Press, que a més s'han remès al qual el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, hagi opinat sobre el tema i la resta és "pura especulació". No obstant això, no es pot obviar el fet que la trobada dels ministres d'Economia de la zona euro es desenvoluparà en un moment en què moltes empreses catalanes han decidit abandonar Catalunya per la incertesa generada pel procés independentista.

Aquest és el cas de Banc Sabadell, que aquest dijous va acordar el trasllat de la seva seu social a Alacant, així com de Gas Natural i de CaixaBank, que divendres passat van anunciar el canvi a Madrid i València, respectivament. Altres empreses catalanes, com l'operadora de telecomunicacions Eurona, la tèxtil catalana Dogi o la companyia biotecnològica Oryzon Genomics, han decidit traslladar la seva seu a Madrid.

Catalana Occident, per la seva banda, ha manifestat que prendrà les decisions "oportunes" segons es "desenvolupin els fets" a Catalunya, mentre que Freixenet i Codorníu han assegurat que estudien treure les seves seus socials fora de la regió. A més, el Consell de Ministres va aprovar aquest divendres un decret llei de mesures urgents amb el qual s'estableix un nou marc per agilitzar el canvi de seus socials de les empreses en territori nacional.

Els responsables d'Economia de l'Eurozona sí que abordaran altres qüestions durant la trobada, com les possibles funcions i tasques en el futur del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), en el marc del debat sobre el futur de la Unió Econòmica i Monetària. La Comissió Europea té previst presentar propostes concretes a principis de desembre i el cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, ja es va mostrar favorable a establir un fons monetari europeu a partir de l'actual MEDE.

També debatran sobre com finançar baixades en els impostos sobre la renda i seran informats sobre els resultats de l'última missió de supervisió del rescat de Portugal.

ÚLTIM EUROGRUP DE SCHÄUBLE

L'Eurogrup d'aquest dilluns serà, a més, l'últim de Wolfgang Schäuble, que ha estat ministre de Finances d'Alemanya durant vuit anys -des de 2009- i que presidirà a partir d'ara el Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany. L'ocasió servirà per retre-li un "significatiu homenatge", segons ha afirmat un alt funcionari de l'Eurogrup, que també ha reconegut que serà "una pena" perdre un ministre "amb una ment tan clara i analítica".

Schäuble, de 75 anys, és una figura clau de la política alemanya. Va ser un dels arquitectes de la reunificació i va servir com a cap de gabinet del canceller Helmut Kohl. Ha ocupat diferents ministeris durant els últims 15 anys i des de 2009, com a responsable de Finances, ha cobrat notorietat internacional pel seu paper en la crisi econòmica.

Últimas noticias