L'economia alemanya es contrau un 0,1% i amenaça de recessió

La contracció s'ha produït per la caiguda en les exportacions

Per

Bolsamania | 14 ago, 2019

Actualitzat : 11:05

Torna la preocupació per Alemanya. Aquest dimecres el país germànic ha donat a conèixer la dada del Producte Interior Brut (PIB) del segon trimestre, durant el qual l'economia es va contraure un 0,1%, cosa que obre la porta a la recessió.

L'acompliment de la major economia de l'Eurozona, a la qual es coneix com la locomotora europea, ha anat en línia amb el que esperava el consens dels analistes per al període comprès entre abril i juny. Segons ha confirmat Destatis, l'organisme estadístic alemany, en termes interanuals l'economia alemanya es va mantenir plana (0,0%).

La contracció s'ha produït per la caiguda en les exportacions, ja que els fabricants del país fa temps lque estan luitant contra la menor demanda externa i les disputes comercials que mantenen els Estats Units i la Xina. "El desenvolupament del comerç exterior va alentir el creixement econòmic perquè les exportacions van registrar una major disminució intertrimestral que les importacions", ha assenyalat l'oficina d'estadístiques, segons recull Reuters.

Cal recordar que durant el primer trimestre l'economia alemanya havia avançat un 0,4% (dada revisada), però no ha pogut mantenir el bon to tot i les contribucions positives que han arribat de la demanda interna. I és que el consum de les llars, la despesa pública i la formació bruta de capital fix van augmentar durant el trimestre, segons Destatis.

Per la seva banda, la construcció va disminuir durant el segon trimestre després que el sector impulsés el creixement durant els tres primers mesos, a causa d'un hivern inusualment suau. "No és bonic, però lleugerament millor del que havíem temut en base de les dades mensuals", diuen des de Phanteon Macroeconomics, els experts del qual consideren que "les dades del sentiment a principis del tercer trimestre suggereixen que l'economia segueix sent feble" i que "el risc de recessió és ara elevat". I és que "l'economia alemanya ha caigut en picat des de mitjans de l'any passat".

Des d'UniCredit destaquen que tot just s'albira una millora per a la segona meitat de 2019, ja que hi ha moltes incerteses per als exportadors alemanys. "A més del Brexit, això és sobretot per la disputa comercial i els possibles aranzels dels EUA als automòbils europeus", assenyalen els analistes del banc italià.

"La cancellera alemanya, Angela Merkel, haurà de desencadenar un nou paquet d'estímul fiscal perquè el seu país combati els efectes de la guerra comercial", indiquen per la seva banda els experts de Think Markets, que creuen que podria "servir d'alguna cosa per a la economia de l'Eurozona".

Últimas noticias