L’AIReF veu nous indicis de desacceleració en l'economia durant la segona meitat de l'any

Així ho indica aquest organisme a les seves prediccions de creixement del PIB en temps real, després de conèixer les dades del consum d'energia elèctrica corregit de temperatura

Per

Europa Press | 01 set, 2017

L’AIReF (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) ha corroborat que hi ha indicis de desacceleració de l'economia espanyola durant la segona meitat d'any, ja que al·lega que el PIB creixerà a un ritme del 0,83% durant el tercer trimestre de l'any i del 0,80% durant el quart.

Així ho indica aquest organisme a les seves prediccions de creixement del PIB en temps real, recollides per Europa Press, després de conèixer les dades del consum d'energia elèctrica corregit de temperatura corresponent al mes d'agost i del saldo del finançament deflactat a empreses i famílies de juliol, segons recull Europa Press.

A les seves anteriors prediccions, amb data 22 d'agost, l'organisme presidit per José Luis Escrivá ja estimava que el PIB nacional creixeria a ritmes del 0,84%

L'última predicció que va fer, que data del 22 d’agost, l'organisme presidit per José Luis Escrivá ja estimava que el PIB nacional creixeria a ritmes del 0,84% i del 0,81% durant els dos últims trimestres de l'any, fet que ja suposava una rebaixa respecte a les anteriors estimacions, que portaven al 0,9% el creixement del tercer trimestre.

Cal recordar que el Govern de Mariano Rajoy explicava la seva intenció d'elevar la seva previsió de creixement de l'economia espanyola per 2017 -la seva estimació actualment està al 3%- després de conèixer que el PIB havia crescut un 0,9% entre l'abril i juny.

EXPECTATIVES MÉS FAVORABLES A LES DEL GOVERN

La mateixa AIReF havia estimat en un 0,9% el creixement del segon trimestre. No obstant això, la desacceleració prevista per a la segona meitat de l'any no és suficient com per impedir les perspectives de la pròpia institució, més elevades que les de l'Executiu, ja que passen per un augment del PIB a un ritme del 3,2%.

La nova actualització es produirà quan es manegen les noves dades, tot i que no hi ha una data concreta cosa que no passarà fins al proper dilluns 4 de setembre, quan està previst que es coneguin les dades d'afiliació dels treballadors a la Seguretat Social del mes de agost.

QUADRE MACRO

Durant l'última actualització de les seves prediccions en temps real del quadre macroeconòmic, corresponent al 4 d'agost, l’AIReF estimava un augment del PIB interanual del 3,3% durant el tercer trimestre, així com un augment en la despesa en consum final de les llars del 2,9% respecte al tercer trimestre de 2016.

No obstant això, l'evolució més aguda s'enquadra en les dades d'exportacions i importacions de béns i serveis, ja que aquestes, segons l’AIReF se situaran en una evolució anual del 9,3% i del 9% respectivament.

Segons aquestes previsions, l'evolució del total d'ocupats en dades EPA augmentaria un 2,9%, en idèntica evolució a l'aportació de la demanda nacional, mentre que l'aportació de demanda externa creixeria un 0,4%.

Últimas noticias