La vida de Blesa acaba d'un tret: el primer banquer entre reixes després de la crisi financera de 2008

L'expresident de Caja Madrid ha estat trobat mort en una finca de Còrdova amb un tret al pit

Per

Bolsamania | 19 jul, 2017

Miguel Blesa ha estat trobat mort en una finca de Còrdova aquest dimecres. De forma inesperada. Amb un tret al pit provocat per una arma de caça. I totes les hipòtesis apunten al suïcidi. El considerat com a 'millor banquer' el 2005 per la revista Banca 15 va veure truncada tota la seva carrera després de destapar les irregularitats de la seva gestió al capdavant de Caja Madrid, entitat que va presidir entre 1996 i 2010, i per les quals va ser condemnat el passat mes de febrer. El 2013, el jutge Elpidio Silva va enviar Blesa a la presó durant 15 dies, convertint-se en el primer banquer a la presó després de la crisi de les caixes d'estalvi i la banca de 2008.

Va estar més de tretze anys al capdavant de Caja Madrid, a la qual va arribar de la mà del seu amic íntim José María Aznar

Blesa (Linares, Jaén 8 d'agost de 1947-Còrdova, juliol 19 de 2017) va aconseguir eludir la presó després de ser condemnat per l'Audiència Nacional a sis anys de presó en el cas de les 'targetes black' de Caja Madrid, per apropiació indeguda del patrimoni en haver gastat 436.688 euros amb el seu 'plàstic', però tenia altres fronts judicials oberts per la seva gestió a l'entitat. En concret, tenia una altra causa pendent pels sobresous presumptament irregulars que es van atorgar a la caixa extinta.

Va estar més de tretze anys al capdavant de Caja Madrid, a la qual va arribar de la mà del seu amic íntim José María Aznar que va conèixer durant la dècada dels 70 mentre preparaven les oposicions al cos d'inspectors fiscals de l'Estat a l'acadèmia CEU de Madrid. El 'popular', després d'arribar a la Moncloa el 1996, va decidir 'col·locar' el seu amic a Caja Madrid, cosa que va tenir un efecte immediat: va doblar la seva dimensió (en sis anys, el balanç de l'entitat va passar dels 5,4 bilions de pessetes als 10,3, i el seu benefici brut dels 50.000 milions als 93.000), però les bones notícies no van durar per sempre i al moment de la seva marxa, el 2010, la caixa registrava els pitjors resultats de l''era Blesa'.

Encara que abans de ser banquer la seva vida havia estat molt diferent. Blesa, llicenciat en Dret, va aprovar les oposicions el 1978 i va ocupar diferents càrrecs en Hisenda fins al 1986, quan va decidir dedicar-se completament a l'exercici de l'advocacia. Així, com a especialista en Dret Tributari, va constituir el bufet Blesa, Colmenar i Guio, en el qual va treballar fins a la seva arribada a Caja Madrid, al consell d'administració de la qual va entrar el 1993, tres anys abans de convertir-se en president de l'entitat.

MILLOR BANQUER EL 2005

Al capdavant de Caja Madrid Blesa va viure una autèntica època daurada. Després de ser elegit pel consell d'administració el 1996 per primera vegada, va aconseguir la confiança d'aquest òrgan en dues ocasions més, el 1999 i el 2003, i fins i tot va arribar a guanyar diversos guardons per la seva gestió, com ara el premi a Millor President d'Entitat Financera 2005 concedit per la revista econòmica Banca 15. També va rebre la Medalla d'Or de la Reial Acadèmia de la Història.

Però no tot van ser llums durant la seva gestió. Alguns parlen de dues etapes a la presidència de Blesa a Caja Madrid, però altres apunten que els bons resultats collits en un principi eren en realitat fruit de la comercialització d'instruments fraudulents com les preferents, provocant així la fallida de la qual va arribar a ser la segona caixa més important d'Espanya. El 2008, amb l'adveniment de la crisi financera a causa, entre altres coses, a la bombolla immobiliària en què Blesa havia pres part de primera mà (va ser conseller independent d'ACS entre 2003 i 2005 i al juny de 2006 va ser nomenat conseller dominical de FCC), van arribar els problemes davant l'augment de la morositat, que va colpejar directament el sector bancari i la seva gestió va quedar en entredit.

Fins a tal punt que un cop abandonada l'entitat, en la qual va ser substituït per Rodrigo Rato el 8 de gener de 2010, van arribar els problemes judicials. Va ser objecte d'una investigació per la compravenda del City National Bank of Florida liderada pel magistrat Elpidio Silva, que el va enviar dues vegades a presó el 2013. En un primer acte, determinava el seu ingrés a la presó per la presumpta venda fraudulenta de l'entitat. Blesa va ser empresonat el 16 de maig i va sortir un dia després en abonar 2,5 milions d'euros de fiança.

Blesa va ser conseller independent d'ACS entre 2003 i 2005 i al juny de 2006 va ser nomenat conseller dominical de FCC

Posteriorment, en un altre acte, Silva va tornar a decretar el seu ingrés a la presó sense possibilitat de fiança per delictes societaris, administració deslleial, falsedat en document i possible apropiació indeguda, pel mateix cas i sense aportar cap fet nou. L'expresident de Caja Madrid va entrar de nou a la presó el 6 de juny i en va sortir el dia 20 d'aquest mateix mes, després d'anul·lar part de la causa oberta contra ell. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va determinar que Elpidio Silva havia comès un delicte de prevaricació, pel qual va ser condemnat a 17 anys i mig d'inhabilitació. La sentència va ser ratificada el 23 d'abril de 2015 pel Tribunal Suprem.

I enmig de tot això, es va iniciar la investigació del cas de les 'targetes black', pel qual Blesa va ser condemnat encara que no va entrar a la presó. El passat mes de març, poc després de conèixer la condemna, l'Audiència Nacional va decidir no imposar cap mesura cautelar fins que la sentència fos ferma. Calia esperar a la resolució dels recursos que tant Miguel Blesa com Rodrigo Rato, també condemnat en aquesta causa, havien presentat davant el Suprem.

La resolució d'aquest cas estava en l'aire, encara que els altres fronts que Blesa tenia oberts el preocupaven. Així ho han assegurat fonts del seu entorn, que han afirmat també que malgrat això no estava desanimat i abatut.

an asegurado fuentes de su entorno, que han afirmado también que pese a ello no estaba desanimado y abatido.

Últimas noticias