La UE, incapaç d'arribar a un acord, continua negociant aquest dilluns sobre el Fons

Els líders es tornen a reunir aquest dilluns a partir de les 16.00 hores

Per

Bolsamania | 20 jul, 2020

Els caps d'Estat i de Govern de la UE han acabat sense acord la tercera jornada de negociacions sobre el Fons de Recuperació i el pressupost comunitari, i es tornaran a reunir aquest dilluns a partir de les 16.00 hores, en el quart dia seguit de converses.

Amb prou feines set minuts ha durat la reunió conjunta que han mantingut els líders després d'hores de converses bilaterals durant la nit. El president del Consell Europeu, Charles Michel, va convocar als Vint-i-set a les 5.45 hores, però el seu equip anunciava la fi de la sessió a les 5.52.

La cimera ha quedat suspesa fins a les 16.00 hores, moment en el qual començarà oficialment la quarta jornada d'unes negociacions que van estar a punt de descarrilar durant el sopar d'aquest diumenge, quan un grup majoritari de socis va recriminar l'actitud dels països del nord (Països Baixos, Dinamarca, Suècia, Àustria i Finlàndia)

En un moviment coordinat, diverses delegacions nacionals van acusar a la Haia i Viena d'"instrumentalitzar" la negociació sobre el fons europeu per bloquejar qualsevol possible avanç.

Michel va reprendre llavors la idea de crear un fons de 750.000 milions en el qual 400.000 milions fossin distribuïts als països en forma de transferències directes i la resta en forma de crèdits. Aquesta idea segueix sense agradar als anomenats 'frugals', mentre que la resta defensa que un nivell menor de subvencions a fons perdut no tindria un impacte econòmic suficient.

Les converses es van dirigir llavors a una solució a mitges entre l'última oferta dels països del nord per a la part de subsidis (350.000 milions) i la xifra que Michel ha posat sobre la taula (400.000 milions).

Així les coses, els caps d'Estat i de Govern intentaran desbloquejar la negociació aquesta tarda, amb un nou esborrany de compromís preparat pel president del Consell Europeu.

Últimas noticias