Fracassen les negociacions de l'OCDE sobre la fiscalitat d'activitats digitals

L'entitat presidida per Ángel Gurría exposarà els documents al G20 aquesta setmana

Per

Europa Press | 12 oct, 2020

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) no ha aconseguit arribar a un acord sobre el nou marc internacional que sustentarà la nova fiscalitat dels gegants digitals. Per tant, ha ajornat el final de les negociacions a mitjan 2021, segons ha informat en un comunicat.

L'OCDE, que coordina les negociacions entre 135 països per a aconseguir un acord sobre la fiscalitat d'activitats digitals, ha presentat aquest dilluns les seves propostes de fiscalitat digital.

L'entitat presidida pel mexicà Ángel Gurría exposarà els documents al G20 en la reunió que mantindran els ministres d'Economia i Finances i els governadors dels bancs centrals aquesta setmana.

Malgrat l'extensió de les propostes, l'OCDE ha assenyalat que encara no s'ha arribat a cap acord, però espera que serveixin com a base per canalitzar les negociacions en el futur.

El compromís de l'OCDE i els països que formen part de la iniciativa era aconseguir una proposta consensuada i acceptada per tots per a finals d'enguany. No obstant això, l'OCDE estima que les negociacions no culminaran fins a mitjan 2021.

"Acordem atallar ràpidament els problemes restants amb la vista posada a portar aquest procés a una conclusió reeixida per a mitjan 2021 i resoldre els problemes tècnics, desenvolupar esborranys legislatius, pautes i regles i processos internacionals segons sigui necessari per a implementar una solució basada en el consens", ha explicat l'OCDE.

L'organisme ha instat els governs a adoptar un acord davant els reptes plantejats per la pandèmia de la Covid-19, ja que la implementació d'aquest acord ajudarà a elevar els ingressos tributaris, cosa que serà necessària quan els països hagin de restablir les seves finances públiques.

Segons els càlculs de l'OCDE, la seva proposta elevarà els ingressos per l'Impost de societats a nivell mundial entre 50.000 i 80.000 milions de dòlars (42.283 i 67.654 milions d'euros). Si es té en compte l'efecte conjunt de les propostes amb un pla fiscal paral·lel dels Estats Units, els ingressos tributaris es podrien elevar fins a 100.000 milions de dòlars (84.567 milions d'euros) a l'any.

L'OCDE estima que la implementació d'un acord multilateral tindrà un efecte negatiu de menys del 0,1% del producte interior brut (PIB) mundial a llarg termini. No obstant això, la seguretat fiscal procedent d'aquest acord podria elevar la inversió i el creixement, la qual cosa compensaria "parcial o totalment" aquest "petit efecte negatiu".

L'organisme amb seu a París ha argumentat que l'aprovació d'aquest acord podria reduir la necessitat que els governs es vegin obligats a apujar un altre tipus d'impostos per fer quadrar les seves finances en el futur.

"L'absència d'una solució consensuada probablement portaria a la proliferació de mesures fiscals unilaterals i no coordinades, així com un increment de nocives disputes fiscals i comercials", ha alertat la institució.

En aquest sentit, Gurría ha afegit que "és imperatiu dur aquesta tasca fins a la línia de meta, ja que un fracàs amenaçaria que les guerres fiscals derivin en guerres comercials en un moment en què l'economia global està ja sofrint enormement".

Igualment, el president de l'OCDE creu que, independentment dels resultats de les eleccions estatunidenques del 3 de novembre, la reforma fiscal podrà seguir endavant, ja que considera que el país desitja avançar en aquest sentit i ha estat treballant en això.

La proposta de l'OCDE se centra en dues línies d'actuació. D'una banda, el que es coneix com el Primer Pilar proposa adjudicar un percentatge dels beneficis a unes certes jurisdiccions per la possibilitat de les empreses digitals de generar beneficis sense vendes o presència física concreta en un país. El Segon Pilar proposa un tipus mínim recaptat a totes les jurisdiccions.

Últimas noticias