La llum i la gasolina disparen la inflació fins al 3%, el seu nivell més alt des de 2012

L'indicador d'inflació s'incrementa en 1,4 punts percentuals respecte a desembre

Per

Bolsamania | 31 gen, 2017

La tornada de la inflació s'ha produït amb força a Espanya. La taxa anual d'IPC es dispara fins al 3% anual al gener, la qual cosa suposa el registre més elevat des d'octubre de 2012, segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment es produeix per factors conjunturals.

L'impuls de l'IPC és d'1,4 punts percentuals en la seva variació interanual en la comparativa entre gener i desembre, mes en el qual ja es va incrementar en nou desenes respecte a novembre. A més, la dada contrasta amb la inflació de fa tan sols cinc mesos, que se situava en negatiu. En concret, a l'agost va ser del -0,1%, mentre que el mínim del 2016 es va situar a l'abril amb el -1,1%. Malgrat el rebot en el quart trimestre, la mitjana de l'any va ser del -0,2%.

Dues explicacions subjauen d'aquesta escalada. D'una banda, en el que venen anticipant els economistes des de fa mesos: l'encariment del petroli. Fa un any el cru estava al voltant dels 30 dòlars per barril, mentre que ara supera folgadament els 50 dòlars.

L'altra raó és més recent. L'onada de fred ha provocat un increment de la demanda de l'electricitat i aquest consum ha contribuït a l'augment dels seus preus, la qual cosa impulsa també l'indicador de referència de la inflació. De fet, l'INE assenyala en la publicació de l'indicador avançat d'IPC -encara ha de confirmar-se- que "aquest increment s'explica, principalment, per la pujada dels preus de l'electricitat i els carburants (gasoil i gasolina) enfront de la baixada que van experimentar l'any passat".

FACTORS COJUNTURALS

L'IPC subjacent permetrà una avaluació més exacta de la inflació generada per part de l'economia, una dada que es publicarà al costat de la revisió de l'IPC el proper 15 de febrer

Encara que els economistes descomptaven un augment de la inflació -mesurada en termes interanuals- per als primers mesos del 2017, el creixement ha estat major de l'esperat. En aquest sentit, Barclays explica que la seva previsió era del 2,5% i la del consens d'economistes del 2,2%. Per la seva banda, el panell d'economistes de Funcas va anticipar un increment fins al 2,6% al gener i el 3% al febrer, mentre que projecta una mitjana del 2,2% per al conjunt de l'any.

No obstant això, la pujada dels preus es produeix per factors conjunturals com són l'impacte de les importacions del petroli i el cost de l'electricitat, influenciat per la recent ona de fred. Per això, l'IPC subjacent permetrà una avaluació més exacta de la inflació generada per part de l'economia, una dada que es publicarà al costat de la revisió de l'IPC el pròxim 15 de febrer.

Pel que fa a l'evolució de la taxa mensual, els preus de consum registren al gener un descens del 0,5% respecte al mes de desembre, segons l'indicador avançat. Per la seva banda, l'IPC harmonitzat reflecteix una reculada del 0,9%. L'INE recorda a més que el pròxim 15 de febrer publicarà el primer IPC en base 2016 -l'indicador avançat publicat avui ja ha estat estimat amb aquest canvi-, una actualització en el càlcul amb la qual "pretén millorar la representativitat d'aquest indicador mitjançant canvis en la composició de la cistella de la compra i l'actualització de l'estructura de ponderacions".

Evolució de l'IPC. Font: Porcentual

Últimas noticias